Flera försäljningsrekord för Systembolaget

 – men gränshandeln fortsatt katastrof

Systembolaget ökar sina marknadsandelar. Och de gör det stort. Flera försäljningsrekord radas upp, samtidigt som gränshandeln går på knäna. Sommaren 2020 har inte varit som andra somrar. 

Det går bra för Systembolaget. Försäljningen ökar och den gör det rekordstort. Det kanske mest noterbara är försäljningen av rosévin som under sommarmånaderna juni till augusti slagit rekord där försäljningen till och med överstigit rekordsommaren 2018.

I år ökade försäljningen med 8 procent mot 2018 men hela 18 procent mot 2018. De stora vinnarna var Frankrike som ökat med 1,5 miljoner liter och Spanien som kunde se en ökning med 650 000 liter.

Generellt ökade sprit som dryckessegment mest, med hela 22 procent mot förra året. Vin ökade med 10 procent och öl och cider med 17 procent. 

Köp från beställningssortiment upp 60 procent

Försäljningsutvecklingen på beställningssortimentet ökade också rekordmycket, hela 60 procent. Många kunder på Systembolaget har nu konton på monopolet och att beställa vin har för många blivit vardag. 

Men om Systembolaget i stort går som tåget, ser det annorlunda ut för gränshandeln, alltså de butiker som ligger mot norska och finska gränsen. Här ser vi avsevärda tapp. Det är framför allt butikerna i Jämtland och Värmland som tappar, uppemot hela 30 procent. Detta alltså samtidigt som butiker i exempelvis Blekinge ökar med 36 procent.

Den enda försäljningsminskningen på Systembolaget ser vi på alkoholfritt som tappade 5 procent mot sommaren 2019.

Försäljning sommaren 2020

Rosévin +18 procent

Vin +10 procent

Öl, cider +17 procent

Sprit +22 procent

Beställningssortiment +60 procent

Alkoholfritt -5 procent

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.