Sköna gröna druvor från Italien

Rött vin från Italien är en veritabel storsäljare. Men hur ser det ut med det vita vinet? Med tanke på de hundratals gröna druvor…

Rött vin från Italien är erkänt världen över. Det räcker med att stava till Sangiovese, Nebbiolo, Barbera och Sagrantino för att falla till föga. Samtliga klassade som toppdruvor, några av världens bästa och som börjar odlas runt om i vinvärlden.

Men hur ser det ut på vitvinssidan? 

Jo tack, riktigt illa. Veramente male.

Men verkligen inte när det kommer till kvalitet. Snarare erkänsla. För är det något Italien inte är känt för är det de vita vinerna. Men vems fel är det? Vårt eller italienarnas? Förmodligen en kombination.

Storheter på rödvinssidan

Den stora konsumentgruppen kanske väntar sig ett vin som liknar en chardonnay från Australien eller en sauvignon blanc från Nya Zeeland. Men det italienska vinet har gärna en mer elegant stil. Sedan är det ju så att de vita vinerna lätt hamnar i skuggan av storheter på rödvinssidan.

Men marknaden håller på att förändras och ska man göra succé på den internationella marknaden måste man anpassa sig efter konsumenten med viner som har tydligare typiskhet och större smak och doft.

Druvornas verkliga potential

Därför ligger nyckeln i att kunna erbjuda viner med stor identitet där man lyckas plocka fram druvvarietetens hela potential. Inte att döda dem med ek eller alkohol.

Verdicchio, Garganega och Falanghina

Det finns flera spännande druvor där Verdicchio, Garganega och Falanghina är några av de absolut bästa, helt enkelt i världsklass.

Och så har vi andra, unika gräna druvsorter som vi börjar lära känna. Druvor med fantastisk potential, unik karaktär och som bara finns i Italien.

Härliga gröna italienska druvor

Här hittar vi små storheter som Fiano, Greco di Tufo, Glera, Vermentino, Grechetto och… Turbiana från Lombardiet. Växer i norra delen av landet och det var en druva man trodde var synonym till Trebbiano. Men en DNA-analys visade det sig att den är identisk med Italiens allra bästa druva, nämligen Verdicchio.

Inte illa för en druva som höll på att försvinna, men där några innovativa vinproducenter har gjort sitt för att den ska bevaras.

Fiano, Greco di Tufo, Glera, Vermentino, Turbiana

Flera innovativa producenter idag dessutom med att blanda de lokala druvorna med internationella storheter. En matchning som ger vin med lokal känsla uppblandat med lite internationell touch.

Nyordning i druvparadiset

Intressant, spännande och ofta riktigt, riktigt gott. Och tar man dessutom tillvara på en gammal druva som fått ett andra liv, kan det bara bli ännu bättre. Som Famoso, lokal druva från Emilia Romagna, en område som fått massor av internationell uppmärksamhet på sistone.

Famoso, också kallad Uva Rambela, höll på att försvinna när några som förstod druvans potential väckte den till liv. och idag är den ansedd som en av de mest spännande i mellersta Italien.

Famoso – en imponerande stamtavla

Med en stamtavla som går tillbaka till 1400-talet, är det extra kul att den nu omhuldas av vinmakare. Den ger intressanta viner, är unik och blir riktigt bra när den blandas med andra druvor.

Och en av de sköna gröna druvor som får oss att älska även det vita vinet från Italien.

Nu börjar vi också lära oss lite mer om Cortese, en grön druva från Piemontes södra delar som förtjänar all uppmärksamhet.

Den också.


Tre mest odlade gröna druvorna i Italien

Pinot Grigio som ökat i odlingsareal med hela 532 procent på 20 år. Odlas idag på över 40 000 hektar.

Trebbiano, en druva som många anser ha en stor potential. Odlas på 37 000 hektar men tappar i omfång.

Glera har ökat med 300 procent sedan år 2000, tack vare Prosecco-boomen. Odlas idag på 33 000 hektar.


Vinliv tipsar!

Casteloro Vino Bianco

Vitt vin från Italien till ruskigt bra pris och ett sådant där vin som man bara spontant gillar och gärna dricker vide ett skönt strandhängt till lite calamares.

Vinet har en fin balans, markerade fruktig karaktär med både citron, gröna äpplen, lite vit persika och fin fräschör med medellång avslit i ren, drickvänlig stil.

Det här vinet dricker jag som sagt gärna till lite calamares, lite citron på eller bara som det är. Men jag dricker det väl kylt, gärna kylskåpskallt.

Nr 50080 • 59kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.