Publicerat 15/6 - 2020

Sköna gröna druvor från Italien

Rött vin från Italien är en veritabel storsäljare. Men hur ser det ut med det vita vinet? Med tanke på de hundratals gröna druvor…

Rött vin från Italien är erkänt världen över. Det räcker med att stava till Sangiovese, Nebbiolo, Barbera och Sagrantino för att falla till föga. Samtliga klassade som toppdruvor, några av världens bästa och som börjar odlas runt om i vinvärlden.

Men hur ser det ut på vitvinssidan? 

Jo tack, riktigt illa. Veramente male.

Men verkligen inte när det kommer till kvalitet. Snarare erkänsla. För är det något Italien inte är känt för är det de vita vinerna. Men vems fel är det? Vårt eller italienarnas? Förmodligen en kombination.

Den stora konsumentgruppen kanske väntar sig ett vin som liknar en chardonnay från Australien eller en sauvignon blanc från Nya Zeeland. Men det italienska vinet har gärna en mer elegant stil. Sedan är det ju så att de vita vinerna lätt hamnar i skuggan av storheter på rödvinssidan.

Men marknaden håller på att förändras och ska man göra succé på den internationella marknaden måste man anpassa sig efter konsumenten med viner som har tydligare typiskhet och större smak och doft.

Därför ligger nyckeln i att kunna erbjuda viner med stor identitet där man lyckas plocka fram druvvarietetens hela potential. Inte att döda dem med ek eller alkohol.

Verdicchio, Garganega och Falanghina

Det finns flera spännande druvor där Verdicchio, Garganega och Falanghina är några av de absolut bästa, helt enkelt i världsklass.

Och så har vi andra, unika gräna druvsorter som vi börjar lära känna. Druvor med fantastisk potential, unik karaktär och som bara finns i Italien.

Här hittar vi små storheter som Fiano, Greco di Tufo, Glera, Vermentino, Grechetto och… Turbiana från Lombardiet. Växer i norra delen av landet och det var en druva man trodde var synonym till Trebbiano. Men en DNA-analys visade det sig att den är identisk med Italiens allra bästa druva, nämligen Verdicchio.

Inte illa för en druva som höll på att försvinna, men där några innovativa vinproducenter har gjort sitt för att den ska bevaras.

Fiano, Greco di Tufo, Glera, Vermentino, Turbiana

Flera innovativa producenter idag dessutom med att blanda de lokala druvorna med internationella storheter. En matchning som ger vin med lokal känsla uppblandat med lite internationell touch.

Intressant, spännande och ofta riktigt, riktigt gott.

Tre mest odlade gröna druvorna i Italien

Pinot Grigio som ökat i odlingsareal med hela 532 procent på 20 år. Odlas idag på över 40 000 hektar.

Trebbiano, en druva som många anser vara ok men aldrig bäst. Odlas på 37 000 hektar men tappar i omfång.

Glera har ökat med 300 procent sedan år 2000, tack vare Prosecco-boomen. Odlas idag på 33 000 hektar.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.