Pumpa mer än en symbol för Halloweenskräck

Snart halloween och pumporna har redan börjat säljas i butikerna. Vanligast är kanske de runda eller avlånga som är orangea i färgen, men det finns många varianter – alltifrån små pumpor till prydnad som väger ett par hekto till stora pumpor som väger flera hundra kilo.

När halloween infaller sig är det vanligt med dekorerade pumpor i hemmen, ofta bland familjer där barn fått skära ut fina och skrämmande ansikten och där ett ljus placerats i den urgröpta mitten. 

Den inre skönheten

Pumpor kan även användas som en slags vas där blommor kan placeras eller så kan mindre varianter i olika färger och former användas som prydnad på bord och i hyllor. Kanske är det inte egentligen pysslet du är ute efter, utan det goda innehållet. 

Oavsett anledning gör du rätt i att använda pumpan till fullo, för både för dess inre och yttre. 

Alla dessa oxidanter

Orsakerna till varför det är bra att äta pumpa är många. Förutom att det är gott och går att använda i allt från soppa till paj och som snacks, så är det väldigt näringsrik. 

Pumpa innehåller många nyttiga antioxidanter, är bra för prostatan liksom en källa till kalium vilket gör att den kan bidra till sänkt blodtryck samt så håller den oss mätta länge samtidigt som den är energisnål.

Vilket vin till pumpan?

Vad du ska dricka till pumparätten beror på hur den tillagas, vilka andra tillbehör och kryddor som används och när på dagen rätten kommer att serveras. 

Till pumpasoppa eller risotto passar aromatiska vita viner som exempelvis en torr Riesling bra. Är du istället sugen på pumpa i ravioli eller lasagne passar ett fylligt vin, rött eller vitt. 

Ett gott och passande vitt vin är Chardonnay medan ett bra rött vin kan vara en Cabernet Sauvignon.

Vin till krämig pumpapaj

Även rostad pumpa passar bra med Cabernet Sauvignon, liksom Merlot och flera andra sorter. 

För den som är ute efter något dessert liknande, exempelvis en krämig pumpapaj, är ett dessertvin på druvan Pinot Gris eller ett helt enkelt ett sött vin att föredra. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.