Så påverkar coronaviruset vinbranschen i Sverige

Coronaviruset lamslår nu delar av världen. Näringar stänger ned samtidigt som folk hamstrar torrvaror. Men hur påverkar covid-19 specifikt vinindustrin? Vinliv har pratat med svenska nyckelpersoner i branschen.

Vi har så smått börjat inse att coronaviruset dröjer sig kvar. Hur länge vet emellertid ingen. Både Folkhälsomyndigheten och epidemiologer kommer med ny information närmast dagligen. Men hur ser det ut i vinindustrin? Kommer vinleveranser att upphöra, kommer Systembolaget att stänga butiker, är några av de frågor folk nu ställer sig.

– Nej, svarar man på Systembolaget. Det finns inga planer på att stänga butiker.

Ingen vinhamstring menar Systembolaget

Hur har försäljningen sett ut de senaste veckorna? Hamstring, avmättning?

– Efter kontakt med ett flertal butiker upplever vi generellt en liten ökning av antalet kunder i slutet av förra veckan, inget innan dess, säger Lennart Agén på Systembolagets pressavdelning till Vinliv.

Så det finns ingen risk att vinet tar slut i Systembolagets butiker?

– Vi har inte fått några indikationer från våra leverantörer beträffande brist på varor.

Garantier för fortsatt vinförsäljning

Samtidigt spekuleras det från flera olika håll, inte minst i leverantörsledet där det finns en oro att butiker kommer att stängas temporärt.

Men på Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) säger man sig ha fått garantier för fortsatt försäljning.

– Systembolalaget har kommunicerat att de kommer att prioritera frågor kopplade till varuförsörjning och försäljning, vilket vi naturligtvis välkomnar, förklarar Anna de Geer, VD på SVL.

Konsekvenser för svenska vinbranschen

Svenska flaggan bredvid en flaska vin i pappersstil

Samtidigt kan utbredningen och de åtgärder olika länders regeringar inför få direkta konsekvenser för svenskt vidkommande. 

– Då gränser nu stängs och fler vinproducerande områden inte längre är tillgängliga för transporter, kan detta i nästa steg naturligtvis komma att påverka leveranserna till Sverige och således även våra medlemmar och hela servicenäringen, fortsätter Anna de Geer.

Hur gör ni på SVL för att stötta näringen?

– Vi kan bidra med att bevaka vad som händer i vår omvärld och även hålla vår kund, Systembolaget, uppdaterad om utvecklingen bakåt i leverantörsledet och utvecklingen i de vinproducerande länderna, menar Anna de Geer och fortsätter.

– Vi har även nära kontakt med våra europeiska branschkollegor som bevakar frågan.

Vinmässor stängs i Europa och Sverige

En skylt som det står "stängt" på i pappersstil

De direkta konsekvenserna är flera stängda vinmässor runt om i Europa, Gastronord meddelar att mässan inte kommer att genomföras under sagda datum, leverantörsprovningar skjuts på framtiden och Systembolaget upphör tillfälligt med nyhetsprovningar för vinskribenter.

Sveriges Vinskribenters Förening låter däremot meddela att provningarna av viner på beställningssortimentet kommer att hållas som tänkt.

Men hur ser då svenska vinimportörer på svårigheterna? 

Vinliv har varit i kontakt med flera importörer och alla uttrycker en mycket stark oro för virusets hälsorelaterade konsekvenser. Samtidigt som det blir en helt ny arbetssitutation för många. Inte minst med tanke på att restaurangnäringen går på knäna.

– Givet att en stor del av våra produkter säljs via HORECA har vi till följd av det extrema läget just nu en kundbas som lider oerhört av det plötsliga kund-bortfallet. Det kommer givetvis att påverka vår försäljning både kortsiktigt och troligtvis även över tid. 

Det säger Åsa Wahlström, Quality Manager på Solera, en av Sveriges största importörer av vin.

I spåren av corona uppstår nya utmaningar

coronavirus (COVID-19) bakterier i pappersstil

Hon menar samtidigt att företaget naturligtvis påverkas av kundbortfallet och att det nu i spåren av corona uppstår nya utmaningar som exempelvis väntelistor på containrar för skeppning av vin. 

– Vi ser i dagsläget däremot inga hinder för att leverera till Systembolaget.

Även Mattias Eriksson, Product Manager på Wicked Wine, tror på fortsatt leverans till Systembolag och restauranger.

– Ja, inga av våra produkter påverkas i dagsläget. Men vi får uppdateringar varje dag, det kan ju ändras snabbt med tanke på vad som händer i Europa.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.