Dags att testa coolaste naturvinet

Allt fler människor beställer eller tar med sig naturvin när det är dags att njuta av ett glas vitt, rött eller mousserande. Men är naturvin fortfarande kontroversiellt?

Vissa verkar helt ha övergått till denna typ av vin och menar att de mår mycket bättre dagen efter än om de hade druckit ett vin som inte omnämns vara ett naturvin. 

Så vad är egentligen ett naturvin och är det ett nytt påfund?

Finns inga regler

Att det inte finns något solklart svar om vad ett naturvin är beror på att det varken finns någon certifiering eller något regelverk för vad som gäller naturviner. Producenten har alltså rätt att fritt tolka och kalla vinet för naturvin, om de vill. 

Något som dock brukar vägas in är huruvida vinet kommer från en ekologisk odling, att druvorna har skördats för hand och att de sedan jäst på naturlig väg utan tillsatser och filtrering. Ett naturvin framställs alltså med minsta möjliga påverkan av yttre faktorer!

1000 år gammalt vin

Många tror kanske att naturvin är ett nytt fenomen, men icke! Långt innan vinproduktionen blev till vad den är idag, en kommersiell vinindustri, gjordes det nämligen på samma sätt som naturviner görs idag. 

Det innebär alltså att mer eller mindre alla viner som gjordes för 100 år sedan var naturviner. 

Unik växtplats

Unikt för naturviner är att druvan och den plats som druvorna vuxit på tydligt träder fram när vinet dricks. Nackdelen, om man så vill, är dock att vinet är mindre tillförlitligt. Två flaskor av samma naturvin kan nämligen smaka olika. Detta beror på avsaknaden av svavel, vilket annars både stabiliserar och konserverar vinet. 

De som föredrar naturviner finner dock en charm i det oväntade och menar att just detta gör vinerna mer spännande och komplexa!

Trendiga pet-nat

Har du ännu inte testat något naturvin? Då är det väl på tiden! Ett naturvin som anses vara gott och väl värt att testa är det trendiga, lätt mousserande pet-nat.

Hoppas det smakar!

Vinliv tipsar!

Integrale Frizzante Pet Nat Rosé, Nr 57457, 129 Kr

Intressant naturvin i pet-nat-stil, alltså lätt mousserande. På de unika druvorna Raboso, Marzemina, Corbinella, Turchetta. I vinet hittar vi frukt och blommor, frisk ton med inslag av körsbär i torr stil. Passar perfekt till anti pasti eller till en vegetarisk gryta med asiatiska inslag.

Nästa artikel
Två goda laxsoppor
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.