Bara namnet väcker associationer. Vaddå naturvin? Som om allt annat vin inte är naturligt… Men det handlar mycket om att ta ställning. Då är det kanske inte så konstigt att naturvin väcker kontrovers.
Alla pratar naturvin, men vad är det – egentligen?
Naturvin som begrepp har funnits i några år. Men fortfarande är det inte helt tydligt vad som menas. Ett naturvin är ett vin utan tillsatser. Nästan i alla fall. Det finns ingen heltäckande gemensam definition på hur vinet ska vara tillverkat, utan mer rekommendationer.
Dessutom, bara namnet är en provokation. Åtminstone för vintraditionalisterna. Men det behöver inte vara så egendomligt.
Mindre svavel i naturvin
Ett naturvin är alltså – ibland – ett vin utan tillsatser. Det finns ingen heltäckande gemensam definition på hur vinet ska vara tillverkat, utan mer rekommendationer. Bland annat handlar det mycket om svavel. I vanliga viner tillåts 150 milligram svavel per liter för rött vin och 200 dito för vitt. I naturvin används avsevärt mindre. Och ibland inte alls.
Generellt används alltså mycket lägre tillsatser av svavel. Eller inget alls. Men så länge det inte finns en enhetlighet kring begreppet, kommer det alltid att vara kontroversiellt. Samtidigt förekommer svavel naturligt i vinet, och behöver alltså inte vara tillsatt.
Vin utan inblandning
Man talar internationellt också gärna om non intervention i vintillverkningen, från skörd till buteljering, att man som vinproducent ska göra så lite som möjligt för att på så vis minska graden av manipulation. Jästen ska vara naturlig, man får inte värma upp vinet för att få mer färg i det röda, man får heller inte använda bekämpningsmedel eller tillsatser. Etc.
Detta är själva grunden, sedan finns det – naturligtvis – naturvinsfundamentalister som vill gå ännu längre och andra som gör vin enligt naturvinsfilosofin men som istället inte ens bryr sig om att ge sig in i diskussionen.
Naturvin redan på 1960-talet
Hur som helst kan man i alla fall konstatera att rörelsen initierades för kanske femtio år sedan av vinproducenter i Beaujolais och i Loire i Frankrike. Vintillverkarna ville gå tillbaka till det äldre sättet att producera vin och hade kommit att reagera starkt mot hur industriell vinproduktion kunde te sig. Deras idé var också att vinet verkligen skulle få en tydligare ursprungsprägel genom att man inte använde bekämpningsmedel eller adderade exempelvis stabiliseringsämnen i vinet.
Men det var egentligen för snart tio år sedan som naturvinsrörelsen blev internationell där många inspirerades av varandra och där vinkonsumenter såg en intressant utveckling. Och började ta emot vinerna med öppna armar.
Fortfarande ingen lagstiftning
Det finns fortfarande ingen officiell certifiering kring naturvinerna varför det blir svårt att säga vad som är vad. Det är helt enkelt upp till producenterna själva att hävda, om de vill, att deras viner är naturviner och det är därför tillsammans med bruket av ordet natur som gör begreppet kontroversiellt.
Men nu något är på gång när det gäller just certifieringen och åter kommer initiativet från Frankrike då man 2020 instiftade Vin Mèthode Nature. Det är en intresseorganisation, alltså inte officiell, som satt upp rekommendationer för vad får och inte får göra för att vinet ska kunna klassas som naturvin och man ska få sätta ut logotypen på flaskan.
Bland annat gäller:
• Druvorna ska vara ekologiskt odlade.
• Manuell skörd.
• Inget tillsatt svavel före eller under jäsningen.
• Ingen tillsatt jäst.
Två olika certifieringar finns i dagsläget: Vin méthode nature – då man inte tillsätter svavel alls. Samt Vin méthode nature, sulfite – då får man tillsätta svavel vid buteljering.
Med andra ord, även naturviner kan enligt denna certifiering innehålla en liten mängd svavel och alltså avsevärt än vid konventionell odling och produktion.
Naturvin på Systembolaget
Systembolaget vaknade till liv sent omsider och har idag en sökfunktion på naturviner. Man skriver helt enkelt in naturvin i sökrutan högst upp på deras sajt. Då visas samtliga viner, i dagsläget lite över 100 viner från olika delar av världen.
Sedan är det bara att klicka sig vidare. Nästan samtliga viner finns dock på monopolets beställningssortiment, så det finns inte så mycket information om dessa.
Slutsatser om naturvin
I takt med att alltfler vintillverkare världen över går mot ekologisk och/eller biodynamisk odling och därmed drar ner på bekämpningsmedel och eventuella tillsatser, kommer skillnaden mellan ett vanligt vin och ett naturvin vara minimal.
Då finns heller ingen anledning att vara kategorisk i sin värdering.
Vinliv tipsar!
Terroir Sauvage Blanc
Naturvin från sydvästra Frankrike på druvorna vermentino, viognier och roussane, tre veritabla storheter som alla samsas i en flaska ekovin. Läckert!
Vitt vin med fin fräschör, skarpt syrlig men med fint balanserad fruktighet, krispig, lite lime, gyllenbär, passionsfrukt i överraskande ren stil med härlig textur.
Detta vin dricker jag mer än gärna till ceviche på torsk, en härlig sashimi, kanske ångkokt sej som serveras med kokt potatis och en citrussyrlig, gräddig sås. (Glöm inte såsskeden!)
Johan Franco Cereceda
Nr 53098 • 119 kr