Konsten att tillverka bubbel med bästa vintips

49 miljoner bubblor, eller? Det beror på vilken metod man använt för att skapa dessa. För bubbelvin kan göras på flera sätt, och resultatet blir – föga överraskande – mycket annorlunda. Fråga är vilket du tycker är bäst?

Nej, det var inte i Champagne man började göra bubbelvin först. Det var i Limoux i södra Frankrike. Här lät man nämligen vinet ligga kvar i jästfällning och när våren kom med värme, inleddes en jäsningsprocess för andra gången. Ungefär så.

Bubblorna var födda

För när vinmusten, sockret och jästen däri kyls ner, avstannar jäsningen. Men blir det lite varmare igen, får jästen ny fart. Alltså, jäsning under hösten, vila under den kalla vintern och så jäsning igen med vårvärmen. Konstigare än så är det inte.

Men ok, Champagne har naturligtvis betytt oerhört mycket för bubbelindustrin och är idag dess självklara ledare. Här gör man bäst bubbel, bästa variationen, tar bäst hänsyn till växtplatsen och har högst lägstanivå.

Men det innebär inte att allt annat bubbel är dåligt, tvärtom och det finns vissa viner som absolut kan mäta sig, och till och med överglänsa, champagne. Men detta är mer undantag än regel.

Några av de länder som tillverkar bra bubbel förbi Frankrike är Italien med sin Franciacorta i norra delen, cava i Spanien och då framför allt vingårds- och årgångsbetecknad cava, samt utbrytargruppen Corpinnat. Även England tillverkar idag riktigt härligt bubbel med samma toner som vi kan hitta i Champagne.

Det gemensamma dessa viner har? Bubblorna och – framför allt – tillverkningsmetoden. Vinet jäser först till ett vanligt vin, sedan häller man i ytterligare jäst och socker i flaskan och så får det jäsa en andra gång.

Violà! 49 miljoner bubblor i en flaska.

Men det finns andra, avsevärt billigare metoder som då inte ger samma eleganta karaktär. Men som absolut funkar en tisdagskväll.

Metoder att få bubbel i vinet

Traditionella metoden

Kallas i Champagne för Champagnemeteoden, men det är bara där den får kallas det. Som ovan beskrivet, en andra jäsning på flaska då vinet får ligga länge i sin jästfällning. Ger viner med frisk karaktär, djup, brödighet, tänk smör, brioche, rostat bröd. Champagne, Franciacorta, Cava, Crémant är de viktigaste vintyperna.

Vinliv tipsar!

Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723, 399 kronor

Brödigt, förföriskt friskt med fin syra, balans, komplexitet och en mjuk mousse.


Tankjäsning

Kallas ibland för Charmatmetoden eller Cuve Close. Det innebär att vinet först får jäsa i stora rostfria tankar uppemot 60 000 liter. När det jäst klart tillsätter man jäst en andra gång och lite socker och vinet får då sina bubblor. Fördelen är att metoden är någorlunda billig, nackdelen är att vinet blir enklare till sin karaktär än exempelvis viner tillverkade på den traditionella metoden. Prosecco, sekt i Tyskland, Sparkling i vissa delar av Nya Världen och enklare bubbelvin från Europa är de viktigaste vintyperna/vinområdena.

Vinliv tipsar!

Ca’ Montini Prosecco Extra Dry, nr 77377, 99 kronor

Ursprungstypiskt bubbel från Italien med inslag av päron, äpple och liten fruktsötma.


Pet-nat 

Superinne metod men som är den ursprungliga metoden att göra bubbelvin på och som uppfanns i Limoux i södra Frankrike. Den går ut på att man buteljerar vinet innan det jäst ut. Kvar finns alltså lite socker och jäst som gör att jäsningen fortsätter i flaskan. Kallas ibland för méthode ancestrale eller méthode rurale. Idag blir det allt vanligare att det står skrivet pet-nat på etiketten, som då markerar ett mildare vin med mjukare bubblor, lägre tryck och något som många naturvinsproducenterna gärna använder sig av. Metoden kallas i sin helhet pétillant naturel. Jura, södra Frankrike och runt om i världen hittar vi vin på denna metod.

Vinliv tipsar!

Pet-Nat Bianco Fattoria Sardi 2019, nr 76523, 249 kronor (ordervara)

Friskt, brödigt med skarp syra, jäst och markerad fruktighet med inslag av stenfrukter.


Asti-metoden

Vinet jäser på trycktank men avbryts när det kommit upp till en handfull volymprocent. Detta ger ett vin med tydlig sötma då massor av socker inte jäst ut och med mjukare bubblor. Innan det buteljeras filtreras det så att inte socker och jäst finns kvar i flaskan då risken för en andra jäsning är uppenbar. Används i Piemonte för vinerna från Asti, men även på andra håll i världen där man vill skapa ett sött, enkelt bubbelvin.

Vinliv tipsar!

Asti Cinzano, nr 7711, 79 kronor

Sött, fruktigt med inslag av citron, honung, tropiska frukter i myckjet lättdrucken stil.


Kolsyremetoden

Tänk vin plus sodastream. För det är precis det metoden handlar om, att man helt enkelt sprutar in kolsyra i vinet. Billigt, enkelt men ger också enklare viner med större bubblor som försvinner fortare. Används i läskindustrin och för en del alkoholfritt bubbelvin. 

Vinliv tipsar!

Kiviks Musteri Fläderblomsvin, nr 1938, 39 kronor

Vitt mousserande utan alkohol med inslag av fläder, sötma, päron och honung.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.