Lysande viner från Italiens okända hörn

Det är inte bara ett av de största och bästa vinområdena. Det är också kanske en av de mints kända, märkligt nog. För här produceras vitt vin i världsklass. Benvenuti alle Trevenezie!

För att vara riktigt rättvis är det inte landets minst kända vinområde. Men nära nog, i alla fall om vi ser mer tekniskt på det. Den historiska regionen Tre Venezie, numera skriver man ihop orden till Trevenezie, är nämligen en sammanslagning av just tre regioner, samtliga i Italiens nordöstra hörn.

Här hittar vi Veneto, provinsen Trentino i regionen Trentino-Alto-Adige och längst österut hela Friuli-Venezia-Giulia, tre regioner, helt eller delvis, som alltså slås ihop till en och i vinsammanhang är ett så kalla IGT, område för lantviner. 

Viner med högt prisvärde

Men inte vilka lantviner som helst, utan riktigt bra viner med enormt högt prisvärde. Och det nästan roligaste av allt: närmast okända viner för oss vinälskare i Sverige.

Men nu får det vara stopp på det.  För på rödvinssidan tillverkas riktigt bra kvalitetsvin på lokala druvorna blandat med internationella som exempelvis Cabernet Sauvignon, Marzemino och Refosco, för att nu inte tala om det vita vinet där Pinot Grigio är den mest omhuldade.  Det är också i detta område många internationella vinproducenter som gärna jobbar med samma druva hämtar sin inspiration. 

Egen intressant vinstil

Internationellt kallas druvan för Pinot Gris, alltså som en slags mellanting mellan Pinot Noir och Pinot Blanc. Men det är också mycket en egen, intressant vinstil. Torrt men med viss fyllighet, lite tropisk sötma, örtig och inslag av päron. Mastvänligt så det förslår.

Området träcker omkring 50 000 hektar vilket gör det till en av de största områden i Italien och visst har det markerat revir på vinkartan, i synnerhet för sina friska vita viner. Framför allt i Storbritannien har vinet haft enorma framgångar.

Återstår att se hur den svenska marknaden svarar på detta hyllade vin.

Vinliv tipsar!

Perlage Terra Viva Bio

Härligt fruktig med toner av persika, mogen citron, kryddor, päron, frisk i svalodlad stil med fin balans och en markerad fräschör i längd.

Det här vinet dricker jag gärna till en grillad hälleflundra som serveras med slungad potatis med grädde, örter och lite citrus.

Johan Franco Cereceda

nr 6305 • 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.