Publicerat 18/2 - 2021

Piemonte – vinvärldens nya favoritregion

Vinvärlden svänger. Å ena sidan är det Bordeaux som gäller, å andra sidan vinerna från Veneto. Men nu samlas hela vinvärlden kring Piemonte i norra Italien. Och man gör det för mångfalden.

Italien dominerar stort. Inte bara på den svenska marknaden där landet har mer än en fjärdedel av försäljningen. Utan även internationellt där Italien når nya höjder.

Tacka Piemonte för det. Nej, vinregionen är inte den största och nej, Piemonte är inte gratis. Det är snarare för kvaliteten man hyllar den nordliga regionen. Och – inte minst – för mångfalden.

Piemonte som varumärke

Det finns andra regioner, längre österut och söderut på den apenninska halvön som säljer mer. Men som inte är i närheten av det rykte Piemonte har. Och producenterna ser till att vårda detta. För i vinvärlden handlar det mycket om varumärke. Mycket.

Och se till att lägstanivån på vinerna därför är så hög som möjligt.

Piemonte har sina storheter, både när det kommer till rött vin: Barolo, Barbaresco; och vitt vin, då helst på druvorna Arneis och Cortese, som sätter regionen på kartan.

Men så har man också Barbera, folkets druva. 

Härliga druvan Barbera

Vinerna på druvan Barbera blir mjukt fruktiga, drickbara efter något år och är närmast optimala en vardagskväll när det ställs fram en gryta på kött och mustiga korvar på matbordet. 

Eller varför inte slå till med en härlig charkbricka? Lite prosciutto, salsiccia, härliga hårdostar som pecorino och parmesan och en bit bondbröd.

Precis som i Italien.


Vinliv tipsar!

La Vicina Barbera d’Asti

Rött vin på den populära och härligt fruktiga druvan Barbera, ofta kallad folkets druva i den norditalienska vinregionen Piemonte.

Vinet har en markerat bärig, fruktig ton med inslag av kryddor, svartpeppar, mogna bär, fin balans med fräschör och en medellång avslutande rund karaktär i drickvänlig stil.

Johan Franco Cereceda

nr 50200 • 129 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.