Piemonte – vinvärldens nya favoritregion

Vinvärlden svänger. Å ena sidan är det Bordeaux som gäller, å andra sidan vinerna från Veneto. Men nu samlas hela vinvärlden kring Piemonte i norra Italien. Och man gör det för mångfalden.

Italien dominerar stort. Inte bara på den svenska marknaden där landet har mer än en fjärdedel av försäljningen. Utan även internationellt där Italien når nya höjder.

Tacka Piemonte för det. Nej, vinregionen är inte den största och nej, Piemonte är inte gratis. Det är snarare för kvaliteten man hyllar den nordliga regionen. Och – inte minst – för mångfalden.

Piemonte som varumärke

Det finns andra regioner, längre österut och söderut på den apenninska halvön som säljer mer. Men som inte är i närheten av det rykte Piemonte har. Och producenterna ser till att vårda detta. För i vinvärlden handlar det mycket om varumärke. Mycket.

Och se till att lägstanivån på vinerna därför är så hög som möjligt.

Piemonte har sina storheter, både när det kommer till rött vin: Barolo, Barbaresco; och vitt vin, då helst på druvorna Arneis och Cortese, som sätter regionen på kartan.

Men så har man också Barbera, folkets druva. 

Härliga druvan Barbera

Vinerna på druvan Barbera blir mjukt fruktiga, drickbara efter något år och är närmast optimala en vardagskväll när det ställs fram en gryta på kött och mustiga korvar på matbordet. 

Eller varför inte slå till med en härlig charkbricka? Lite prosciutto, salsiccia, härliga hårdostar som pecorino och parmesan och en bit bondbröd.

Precis som i Italien.

Och så det vita…

Nu får vi inte glömma det vita vinet från denna nordliga region. Alltid på topp, alltid matvänligt och alltid lite godare än mycket annat.

Här drar men sig heller inte för att blanda lokala storheter Arneis med internationella diton och då gärna Chardonnay. Och varför inte, med tanke på att just den sistnämnda är att betrakta som världens bästa vitvinsdruva.


Vinliv tipsar!

P.Lex Langhe Bianco

Uppfriskande vitt vin från Piemonte, vinvärldens gunstling just nu, på Chardonnay och en skvätt av den lokala druvan Arneis.

Vinet är torrt, friskt med inslag av citrus, persika, gröna, mogna äpplen, smakintensivt med medellång eftersmak i mycket balanserad stil och en släng av mineralisk karaktär.

Detta vin dricker jag gärna till en ångkokt skrei som serveras gula ärtor, mosad potatis och en frisk, citrusbaserad krämig sås.

Johan Franco Cereceda

nr 83575 • 115 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.