Sardiniens pärlor breddar konceptet Italien

Det bästa av Italien hittar man på Sardinien, samtidigt som man slipper trängseln, skriken och den galna trafiken. Medelhavsön visar snarare att Italien är mycket större än vad man trott. Tack Sardinien för det.

Det är vackert, lugnt, överraskande tyst om man nu inte befinner sig i centrala Cagliari. Men hit kanske man åker just för naturens skönhet, de vackra stränderna, de små byarna med den fantastiska maten. Och lyxen att kunna ta in på ett litet landsortshotell och vakna upp morgonen till tuppens galande och en lantligt, gudomlig frukost som står uppdukad på det rustika matsalsbordet är bara det värt en resa.

För Sardinien lyckas med att fånga det bästa med Italien, men samtidigt hålla det värsta på en armlängds avstånd. Det är lugnt, närmast pastoralt och varje lite krog bjuder på det där lilla extra, en egen variant av pastan, lokalt vin och alltid en glädje kring matbordet.

– Sardinien har fantastiskt vänliga människor och det vore intressant om fler skandinaver kunde uppleva detta. Jag vill få fler att uppleva allt det goda Sardinien står för. 

Det säger Måns Hallqvist som bott på ön i 30 år och driver både turistverksamhet och vinhandel. 

Vi träffades för några år sedan, när Europa ännu var resbart, på en stjärnkrog norr om Cagliari, mitt ute på landsbygden, senare hos en vinproducent i sydvästra delen och ytterligare någon dag därefter på en fantastisk restaurang i centrala Cagliari, en äkta trattoria. Det var han som bestämt mötesplatserna och det märktes mycket tydligt att han kan sitt Sardinien.

– Jag har halva hjärtat i Sverige, halva på Sardinien. Det ligger en enorm tillfredsställelse i att någon som varit tveksam till Sardinien, skeptisk, åker härifrån jättenöjd.

Idag ligger Måns fokus på att hjälpa vänner inom den sardiska vinindustrin och när Vinliv provar ett urval, är det svårt att inte imponeras av vinerna. De är säregna, har en hög kvalitet med frukt, bra balans och den där lilla edgen som är så intressant och som gör Medelhavsön till ett riktigt spännande vinlandskap.

Två av de mest intressanta druvorna på ön är den blå Cannonau och den gröna Vermentino. Tidigare druvor som egentligen inte gjort så mycket väsen av sig och som av många experter ansetts vara sekunda. Men det var då, idag, 2021, är dessa två druvor något av det trendigaste som finns.

Och det kan man tacka vinproducenterna på Sardinien för.

Viner som provades

Elibaria (Vini Contini) på Vermentino från distriktet Vermentino di Gallura och är lite av en personlig favorit med sin vaxiga stil med inslag av både tropiska frukter, fläder, liten saltmineralton i mycket druvtypisk ton.

Karmis Bianco Tharros IGT (Vini Contini) på 70 procent Vernaccia och resterande Vermentino. Friskt fruktig med inslag av sälta, citronskal, blommor, tropisk frukt, mineral ton och relativt lång eftersmak.

I Giganti Rosso (Vini Contini) är tillverkat på Nieddera, mycket unik och lokal druvsort där nieddo betyder svart på sardiska. Men så har man också adderat tio procent Shiraz för att få det aningen mjukare och med mer påtaglig fruktighet. Säreget, gott och perfekt till grillade lammkotletter med timjan och rostade rotfrukter.

Terre Brune (Cantina di Santadi) på Carignano 95 procent och resterande Bovale, en lokal druvsort. Vinet har flera gånger utsetts till ett av Italiens bästa rödvin. Och det förstår man med den härliga struktur, fina fruktighet, balans, här hittar vi både tobak och choklad samt en efterhängsen, mjuk strävhet.

Vernaccia di Oristano (Vini Contini), klassiskt dessertvin som tidigare var vinhusets storsäljare men som idag tillverkas för sin unika karaktärs skull där vi hittar söta, torkade frukter, simmigt med inslag av även exotisk frukt.

För dig som ville veta mer:

Spansk kultdruva sardisk egenhet

Sardinien har sedan en handfull år upplevt en remarkabel turistboom, fram till pandemin förstås. Bakom detta ligger underbara miljöer, lite lagom exotiskt, men också höjd kvalitet på gastronomin och – inte minst – vinet.

Cannonau är den stora druvan på ön, alltså spanskans Garnacha. Inte så konstigt då ön under många år lydde under den spanska kronan. Men det finns två andra spännande druvor som man inte riktigt förstått ursprunget till: Bovale sardo och Bovale di Spagna.

Nu kommer uppgifter från International Society of Horticultural Sciences som visar att Bovale di Spagna är spanska druvan Cariñena, en druva som odlas på många håll i världen. Men den stora upptäckten är att den andra druvan, Bovale sardo, är kultförklarade Graciano som betraktas som en av världens kanske mest spännande druvor. Den odlas i relativt liten utsträckning i Rioja, men i princip ingen annanstans i världen. 

Förutom Sardinien då.


Filmtajm!

Lär dig ännu mer om sardiskt vin!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.