Publicerat 15/2 - 2021

Carignan – kvalitetsdruva med rörig bakgrund

Fransk men störst i Nordafrika. Och ändå är ursprunget Spanien, där den ett tag inte fick kallas för sitt rättmätiga namn. Eh? Jo, druvan som vinner internationell uppmärksamhet ansågs tidigare värdelös.

Det går inte alltid i raketfart, men visst händer det saker i vinvärlden. Nya distrikt dyker upp, gamla får en nytändning och klassiker uppdaterar sitt sortiment. Men även: det kommer nya vinstilar, traditionella viner skruvas åt och det handlas kors och tvärs över hela jorden.

Samtidigt, en förändring kan ta generationer innan en ny agenda sätts i verket. Som det här med druvor. Det är märkligt hur de tio största tagit kommandot i hela vinvärlden. Det är klart att det finns flera anledningar till deras storhet, men det blir emellanåt lite enahanda.

Traditionalisten sätter i halsen

Då är det desto roligare när en ny druva dyker upp som får traditionalisten att sätta i halsen. Eller kanske ännu hellre: när en gammal druva, tidigare betraktad som mer eller mindre värdelös, plötsligt ger viner med fantastisk karaktär.

Det går inte över en natt, utan är snarare frukten av vinmakares tålmodighet, smartness och känsla för nyanser. Som med Carignan, en sydfransk druva som tidigare odlades på stora areal i Algeriet men som har sitt ursprung i östra Spanien. Rörigt? 

Druvfavorit i södra Frankrike

Det importerades tidigare väldiga mängder rött vin från den forna franska kolonin Algeriet. I Frankrike blandade man sedan ut vinet, som var varmfruktigt, alkoholstarkt och av hm… flexibel karaktär. Men så när landet blev självständigt, och behovet av vin på druvan knappast minskade för det, började man odla den på stora arealer även i Frankrike.

Men den kommer ursprungligen från Spanien, från östra delen och är tillsammans med druvan Garnacha, Grenache i Frankrike, anledningen till Priorats storhet. Carignan, som heter Cariñena i Spanien, fick tidigare inte heta det för det finns ett distrikt i Aragonien i Spanien som heter just det, Cariñena, och där tyckte man att druvan renommésnyltade på det inte alls berömda vindistriktet. 

Rena rama sandlådan

Men vinmyndigheterna i Aragonien förstod hur fånigt det blev och backade från sitt beslut. Korrekt då druvan inte ens odlas där. Sedan ett tiotal år är det åter tillåtet att kalla druvan för Cariñena.

Det som är riktigt kul med denna druva är att den gått från att ha betraktats som utfyllnad, volym, bulk, till riktigt spännande. Tar man druvorna från varma områden, från vinstockar som är gamla, gärna över 50 år, och är ytterst selektiv, kan man få ett närmast oefterhärmligt material att jobba med. Och vinerna blir därefter.

Så det är dags att uppdatera alla druvlexikon och sätta några extra plus bakom druvan som numera odlas runt om i världen.

Det finns en anledning till det.

Snabbfakta Carignan:

  • Odlas: Frankrike, Spanien, Italien, Argentina, Chile och USA.
  • Kända områden: Languedoc och Södra Rhône i Frankrike, Priorat och Rioja i Spanien, Sardinien i Italien.
  • Karaktär: Den ger viner med mörk färg, bra syra, bra strävhet, relativt låg alkohol, markerade smaker av torkade tranbär, hallon, lakrits, kryddor och charkuterier.
  • Synonymer: Carignano (Italien), Mazuelo (Rioja, Spanien), Samsó (Katalonien, Spanien).
  • Övrigt: Ett tag var Carignan en av världens mest odlade blå druvsorter.

Vinliv tipsar!

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes

Fruktintensiv ton med inslag av fat där vi också hittar kakao, vaniljssötma, kryddor, lite sötlakrits, viol, skogsbär i fin balans och relativt lång eftersmak i ursprungspräglad stil.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till stekt blodkorv som serveras med rostade rotfrukter, vitlök, kryddor och en härligt mustig tomatsås. Eller till hårdostar med liten sälta som parmesan, manchego eller Ossau Iraty från franska Pyrenéerna. 

Johan Franco Cereceda

nr 2257 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.