Publicerat 12/2 - 2021

Vinfrankrikes bakgård – Languedoc

Det är stort, fjärran exklusiviteter som Champagne, Bourgogne och Bordeaux. Det är snarare shabby än chic. Det är Langeudoc, Frankrikes bakgård i vinvärlden. Men nu kräver vinproducenterna respekt.

Först och främst: Det är inte lätt att hålla isär begreppen i vinvärlden. Som med Languedoc-Roussillon, ibland kallat endast Languedoc, ibland Midi och nu på sistone Occitanie. 

Men samma region menas, inklämt i södra Frankrike, mot Medelhavet i öster, Pyrenéerna i söder där vackra städer som Carcassonne och Montpellier ligger som tydliga referenspunkter för den tillfälliga turisten.

Världens största vinområde

I skuggan av etablerade storheter som Bordeaux, Bourgogne och Champagne hittar vi alltså detta Languedoc-Roussillon. Regionen är väldig och faktiskt ett av de största vinområdena i världen. Ändå okänt. Finns förklaringen i att det är för stort?

Knappast. Men som vinområde är det däremot diffust. Det gömmer sig inte heller bakom en enda druva eller en enda vintyp. Här är mångfalden svindlande. Högt och lågt, torrt och sött, volym och kvalitet.

Uppsjö av härliga roséviner

Ändå har många en tydlig bild av vinerna, som undermåliga, ofta hellre än bra, en uppsjö av rödtjut och vita diton men utan centrum. Volym snarare än kvalitet, mainstream snarare än egenart. Om det ligger till last för områdets mer ambitiösa producenter? Har påven en löjlig hatt?

Men nu har vinproducenter samlat sig och gör anspråk. De, säger de, är inte bakbundna av traditioner. Terroir finns i olika skepnader. Liksom kunskapen att producera bra viner. Och nu börjar det också hända saker, vinerna blir verkligen bättre och alltfler producenter tar hänsyn till vad de olika områdena ger. 

Terroir viktig för vinsnobben

De yttre förutsättningarna är viktiga. Terroir, som i bästa förutsättningar när det kommer till jordmån, mikroklimat, läge och ålder på vinstockar, det som ger bra vin, riktigt bra vin, om man vet att handskas med det. Exponenten som så väl behövs för att få med sig den medvetna vinkonsumenten. 

Mångfalden då? Den kommer alltid att finnas. Tack och lov. Vi har framför oss 200 000 hektar vinodlad mark med 23 olika ursprungsområden för vin under etiketten AOP, traditionella distrikt. Och så har vi det väldiga IGT, eller Vin de Pays D’Oc, där flexibiliteten för produktion av viner är större.

Kortfakta Languedoc

  • Produktion: över 1 miljard liter årligen
  • Odling: Omkring 220 000 hektar
  • Viktigaste blå druvor: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan
  • Viktigaste gröna druvor: Grenache Blanc, Picpoul, Viognier
  • Mest kända distrikt: Fitou, Minervois, Corbières
  • Kuriosa: I Limoux skapades världens första bubbelvin

Vinliv tipsar!

Grand Sud Rosé Merlot

Uppfriskande rosévin på Merlot, en av världens bästa druvor, i synnerhet när vinet kommer från Frankrike.

Fruktigt med inslag av röda bär, smultron, mogna jordgubbar i fruktsöt stil, pigg syrlig ton och bra balans med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till medhavd picknick där jag hittar kyckling, vegetarisk paj, brie och baguette i korgen. 

Johan Franco Cereceda

nr 50362 • 88 kr