En mustig, varm rätt som hela familjen älskar. Går också att servera med en röra på gräddfil och pressad vitlök. Men pannbiffarna är annars så saftiga och rotfrukterna härligt knapriga att det går att bara farten. Glöm inte ett glas rött vin till. Sa jag vardagslyx?
Ingredienser för 4 personer
Fetaostfyllda pannbiffar:
- 1 ägg
- 0,5 dl ströbröd
- salt, peppar, vitlökspulver
- 600 g blandfärs
- 150 g fetaost
- 200 g färska champinjoner
- Rostade rotfrukter
- 500 g morötter
- 500 g potatisar
- 1 röd lök
- flingsalt
- 0,5 dl olivolja
- 3 tsk torkad salvia
Gör så här:
Skala och skär morötterna till kortare stavar. Gnugga potatis, skär dem sedan i halvor. Skala rödlöken och dela dem i stora bitar.
Ringla rikligt med olivolja på en ugnsplåt med kanter och fördela morötter, potatis och rödlöken. Strö över flingsalt och salvia. Ställ in i ugn på 200°C i cirka 20 minuter.
Blanda ägg och ströbröd med salt, peppar och lite vitlökpulver. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan i färsen och smulad fetaost. Forma till åtta jämnstora biffar. Skär champinjonerna i tjocka skivor.
Ta ut plåten och fös rotsakerna åt kanterna. Ringla lite mer olja i mitten på plåten vid behov. Placera biffarna i mitten och strössla ut champinjonerna runt om. (En variant är att försteka biffarna någon minut på vardera sida på hög värme innan de åker in i ugnen.)
Ställ in plåten längst ner i ugnen i ytterligare cirka 25 minuter.
Smaka av med flingsalt.
Servera à la minute med ett gott glas rött vin!
Vinliv tipsar!
Saint Omer Côtes du Rhône 2020
Välsmakande rött vin på samma druvor som det röda vinet från granndistriktet Châteauneuf-du-Pape. Här hittar vi inslag av röda bär, mustig karaktär, smakrikt och elegant, torkade örter, lavendel, timjan, fin frukt och en liten vaniljsötma i fin balans i avrundat avslut
Johan Franco Cereceda
750 ml x 6 • 719 kr