Väldig vinregion visar vinvägen

Alentejo, Portugals största region som upptar nästan en tredjedel av landet, är idag mest känt för sina viner. Här blandas gärna lokala druvor med internationella storheter. Och resultatet låter inte vänta på sig.

Det är klassiskt inlandsklimat med stränga vintrar och varma, heta somrar. Men det kommer ibland svala vindar från Atlanten i både söder och väster. Det är också, i väster, påtagligt maritimt klimat då regionen också gränsar mot Atlanten. Jordmånen är oftast karg och består av skiffer och lera, alltså optimalt för odling av druvor. Så, vad saknas?

I stort sett ingenting. Annat än att fler ska upptäcka vinerna från området förstås. För det är ibland lite si och så med det. Portugal är får många fortfarande oupptäckt och att rabbla fler druvor än Tourgina Nacional och Alvarinho, är för många en utmaning.

Drömmen om riktigt bra prisvärda viner

Men ska man hitta riktigt bra viner till riktigt bra priser, då är Portugal rena drömmen och epicentrum Alentejo, den väldiga regionen i sydöstra delen av landet, mot gränsen till Spanien. För bättre än så här, i synnerhet om vi talar regionala viner under beteckningen Alentejano, blir det inte.

Men vad är då hemligheten? Jo, de yttre förutsättningarna med klimat och jordmån gör ju sitt. Samtidigt gäller för producenterna att kunna hantera detta. Och det gör de idag. Med råge. För inte alltför länge sedan var det massproduktion à la bulkviner som gällde. Idag är fokus på kvalitet.

Lokala druvor möter internationella diton

Och så har de en härlig mängd intressanta druvor att jobba med. Dels de lokala Aragonez, som egentligen är Tempranillo, Alicante Bouschet, Alfrocheiro, Castelão, Trincadeira, Moreto, Tinta Caiada och Tinta Grossa, dels internationella toppdruvor som Syrah och Cabernet Sauvignon. 

Det är alltså i blandningen som en stor del av hemligheten ligger, att behärska denna konst och få till riktigt bra viner utan att det nödvändigtvis behöver göra stora hål i plånboken.

Ett tydligt vinfokus på exportmarknaden

Sedan finns också ett fokus bland många av de nytänkande producenterna och det är på exportmarknaden, eller snarare marknaden. Alltså att man inte producerar samma gamla vin man gjort i generation efter generation, utan snarare ser till vad marknaden är ute efter. Detta kan låta som en självklarhet, men alla som rest i de klassiska (läs konservativa) vinländerna, vet att så inte är fallet. Långt ifrån.

Så en marknadsanpassning skadar ju inte. Så länge vinet blir bra. Och det blir det. Utan att man gör avkall på den där ursprungstypiskheten, nerven, det som gör vinet unik.

Spännande det också.

Kortfakta Alentejo

  • Regionen har åtta underdistrikt för produktion av kvalitetsviner.
  • Alentejano kallas ursprunget om vinet har en regional klassning.
  • Den viktigaste blå druvsorten är Aragonez, samma som Tinta Roriz.
  • Den viktigaste gröna druvsorten är den syrliga Antão Vaz.
  • Regionen är också känd förutom vinet för sina korkekar .

Vinliv tipsar!

Segredos de São Miguel

Rött vin med massor av härlig frukt, inslag av både mörka, mogna bär, björnbär, körsbär, vanilj, sötlakrits och bra balans med en liten stram ton med lätt kryddig karaktär.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gryta på högrev med smörstekt lök, vita bondbönor och grovt bröd som tillbehör. Servera vinet i stora glas.

OBS! Finns i 447 butiker!

nr 2603 • 89 kr

Filmtajm!

Se denna härliga film om vackra Alentejo!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.