Tänk äppelodlingarna i Skåne. Hur vackert det är, vilka traditioner som finns, och vad den älskade frukten ger. Kiviks Musteri med sina starka rötter i Österlen jobbar vidare i en stark tradition där kärleken till frukten är det centrala.
Grunden till Kiviks Musteri lades av Henric Åkesson som redan 1888 planterade de första äppelträden i Kivik. Detta markerade början på Sveriges första kommersiella fruktodling.
Genom åren har företaget förblivit familjeägt och drivs idag av femte generationen Åkesson, vilket vittnar om en stark tradition och passion för fruktodling och förädling.
Modernt livsmedelsföretag
Idag är Kiviks Musteri en av Sveriges största fruktodlare och ett modernt livsmedelsföretag. Företaget producerar ett brett sortiment av produkter, inklusive äppelmust, cider, juicer, fruktdrycker och fruktviner.
Produktionen sker huvudsakligen i Kivik, där företaget också har sin huvudanläggning.
En kvarts miljon besökare
Förutom produktionen driver Kiviks Musteri två populära besöksmål: musteriet i Kivik och Solnäs Gård utanför Lund. Sedan april finns också en Musteributik på Södermalm i Stockholm. Dessa platser erbjuder, förutom det mer exklusiva sortimentet, även besökare att få mer kunskap om äpplen, odling samt must- och cidertillverkning
Tillsammans lockar dessa smått ikoniska besöksmål över 200 000 besökare per år.
Vision att utveckla odlingen
Sedan starten 1888 har företaget utvecklats från en liten äppelodling till en modern livsmedelsproducent, känd för sina kvalitetsprodukter baserade på frukt och bär.
Som en följd av detta har företaget bland annat expanderat sin verksamhet genom att arrendera ytterligare äppelodlingar, som Högestad och Christinehofs äppelodlingar, vilket ligger i linje med visionen om att bevara och utveckla äppelodlingen i Österlen.

Naturligt nyskapande produkter
Utvecklingen och idérikedomen kan ta sig mycket konkreta uttryck. Det är bara att se över det imponerande utbudet av spännande produkter.
En av de kanske roligaste är Pomgria, en nyskapande äppelbaserad alkoholhaltig dryck med tydliga blinkningar mot Spanien och den klassiska vindrinken sangría. Men här kommer en mycket Kiviksk tolkning som ger en fingervisning om både ambition och lekfullhet.
Starkt fokus på hållbarhet
Kiviks Musteri lägger stor vikt vid hållbarhet i sin verksamhet. Företaget arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan och har i flera generationer arbetat för biologisk mångfald. I odlingarna skapas aktivt en livsmiljö som ger både boplatser och mat åt insekter. Kiviks Musteri driver och stöttar också flera projekt tillsammans med universitet och EU, för att undersöka hur nyttoinsekter kan gynnas och den biologiska mångfalden kan öka, både i odlad mark och i hemträdgårdar.
Hand i hand med innovation
Innovation är en annan viktig del av Kiviks Musteris strategi. Företaget har investerat i nya förpackningslösningar och blev nyligen delägare i CanMan, ett företag specialiserat på burkförpackningar.
Detta samarbete gör det möjligt för Kiviks Musteri att erbjuda sina drycker i miljövänliga och återvinningsbara burkar, vilket möter en växande efterfrågan på hållbara förpackningsalternativ.
Förebild inom livsmedelsproduktion
Med en stark förankring i tradition och en tydlig blick mot framtiden fortsätter Kiviks Musteri att utvecklas. Företaget kombinerar sin långa erfarenhet med modern teknik och hållbara metoder för att fortsätta leverera högkvalitativa produkter till sina kunder.
Genom att värna starkt om både miljön och inte minst den lokala kulturen strävar Kiviks Musteri efter att vara en förebild inom svensk livsmedelsproduktion.
Något de verkligen lyckas med.
Vinliv tipsar!

Kivik Pomgria 2 l
Överraskande karaktärsfullt i somrig stil.
Här hittar vi inslag av kanel, äpplen, frukt, fin fräschör med karaktär, fruktsötma i fin balans och i en ytterst drickvänlig stil med inspiration från sangría och alla underbara äpplen.
Perfekt som det är eller varför inte till lite svenskspanska tapas.
Nr 74699 • 149 kr