Annonssamarbete – WINES OF PORTUGAL

Portugals röda viner slår världen med häpnad

Portugal är inte bara känt för sina vackra stränder och rika kultur, utan också för sina enastående viner, särskilt de röda. Att landet gör några av världens mest prisvärda kvalitetsviner är hela vinvärlden överens om. Men det vi har sett är bara början.

Med en lång historia av vinproduktion och en mängd olika druvsorter erbjuder Portugal ett brett utbud av röda viner som representerar landets mångfald och unika terroir. Men det finns något som skaver.

Portugal har nämligen aldrig slagit igenom i vinvärlden. Många pratar sig mycket varma om alla fantastiska druvor, de otroliga regionerna och i synnerhet de enormt prisvärda vinerna. Men… sedan händer inte så mycket.

Internationellt gehör

Tills nu. För nu är landet verkligen på gång. Både med det röda vinet, men också det vita, rosévinerna och, möjligen överraskande, det mousserande.

Att landet nu presenterar en helt annan mångfald har också fått gehör på den internationella marknaden. Aldrig har vi druckit så bra vin från Portugal som nu. Och åter är det röda vinet i fokus.

Ikoniska röda viner

En av Portugals mest berömda rödvinsregioner är Douro-dalen, vars branta sluttningar längs floden Douro skapar en perfekt miljö för vinodling. Här produceras några av landets mest ikoniska viner, inklusive portviner, men också en imponerande samling av torra röda viner.

Druvorna som används i Douro, och i stora delar av övriga Portugal, inkluderar Touriga Nacional, Tinta Roriz och Touriga Franca, och de resulterande vinerna är ofta fylliga och koncentrerade med smaker av mörka bär, kryddor och en distinkt mineralitet.

Spännande jordmån

En annan framstående rödvinsregion är Dão, som ligger i centrala Portugal. Här odlas druvor som Touriga Nacional, Alfrocheiro och Tinta Roriz på kalkstens- och granitjordar för att producera eleganta och balanserade viner.

Dãos röda viner kännetecknas ofta av sina mjuka tanniner, fruktiga smaker och en fin syra som gör dem till utmärkta sällskapsdrycker till en mångfald av maträtter.

Från volym till kvalitet

Regionen Lisboa, som tidigare gick under namnet Estremadura, har blivit lite av en favorit bland många vinkonsumenter. Regionen är stor och mångfalden vida känd och erkänd.

I vingårdarna hittar vi främst spännande druvor som Tinta Roriz, Touriga Nacional, Alicante Bouschet och den mycket lokala Castelão. På senare tid har områdets mycket intressanta vinstil Vinhos Leves kommit att bli mycket uppmärksammat, inte minst internationellt. Det är viner med markerad fruktighet och lite lägre alkoholhalt.

Strålande grillviner

Även Alentejo, beläget i Portugals södra delar, är känt för sina imponerande röda viner. Här trivs druvor som Aragonez (samma som Tinta Roriz), Trincadeira, Alicante Bouschet och den internationella storheten Syrah i det varma och torra klimatet och den leriga jorden.

Resultatet är viner med en fyllig kropp, generösa fruktiga smaker och en behaglig mjukhet som gör dem till perfekta komplement till grillat kött, vilt och ost.

Kärlek till hantverket

Portugals unika vintradition inkluderar också vinområden som Bairrada, Madeira, Azorerna och Vinho Verde, där olika druvsorter och terroir skapar en mångfald av röda viner med olika stilar och smaker.

Oavsett var i Portugal de kommer ifrån, delar dessa viner en gemensamhet som består av kvalitet, karaktär och en kärlek till hantverket som har definierat Portugals vinindustri i århundraden.

Det känns som att det är dags att upptäcka Portugal nu. På riktigt!

Vinliv tipsar!

CARM, CARM Red Biologico 2021

nr 2347
alc. 13,5%
vol. 750 ml

109 kr

Superb druvblandning på tre kanondruvor: Touriga Nacional, Tinta Roriz och Touriga Franca. Här hittar vi snygg frukt väl integrerad med fatkaraktären, inslag av både kryddor, lakrits, choklad, blåbär och en härligt avrundande vaniljsötma.

Perfekt till en mustig gryta på högrev och champinjoner eller en vegetarisk, örtig lasagne.

J. Portugal Ramos Family Estates, Ramos Reserva 2022

nr 6139
alc. 14%
vol. 3000 ml

279 kr

En riktigt trotjänare på Systembolaget som bara blir bättre och bättre. Vinet har en mycket fin balans mellan frukt och tanniner, inslag av både torkade örter, röda, mogna bär, salvia, vinbär med frisk smak och medellång eftersmak.

Perfekt till smörstekta lammkotletter som serveras med pommes och chimichurri.

Casa Relvas Lda, Casa Relvas Touriga Nacional, 2022

nr 2809
alc. 14%
vol. 750 ml

129 kr

Lysande exempel på hur landets nationaldruva Touriga Nacional kan ge riktigt mycket vin för lite pengar. Här hittar vi mustiga smaker, kryddor, saltlakrits, mogna skogsbär, björnbär, litet inslag av mynta och röda bär.

Perfekt till en riktigt mustig cheeseburgare som serveras med pommes på sötpotatis.

Quinta de Chocapalha, Quinta de Chocapalha Red, 2019

nr 83271
alc. 14%
vol. 750 ml

165 kr

Druvblandning på inte mindre än fem toppdruvor som alla ger sin del av smaken. Vinet har en intensiv karaktär, inslag av choklad, svartpeppar, svart oliver, plommon, vaniljsötma, kryddor, mineraliska toner och en lång, intensiv eftersmak.

Perfekt till den godaste köttbiten, gärna nöt från Galicien som serveras med ugnsbakad spetskål.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.