Därför dricker vi så mycket i Sverige

Människor har druckit alkohol sedan urminnes tider. Redan innan vår tideräkning drack svenskarna mjöd och öl av säd och honung vid fest. Drycken bistod även som offergåva åt de nordiska gudarna. 

Party i alla ära men under medeltiden sägs öl och vin ha druckits i stora mängder till följd av att vatten för många var en bristvara.

Från bomber till dryck

När starkspriten kom till Sverige under 1400-talet användes för att tillverka krut och på 1500-talet försökte man använda spriten som botemedel för pestsmittade. Det senare fungerade inte. 

Däremot användes starkspriten som läkemedel för annat och såldes på apotek för att lindra depression och som ett uppiggande medel.

Hembränningen ökar

Efter många försök av att reglera alkoholkonsumtionen beslutades år 1766 att istället avskaffa alla regleringar. Resultatet? Nästan alla hushåll började producera sin egen alkohol. 

Potatis och säd som kunnat användas till föda gick istället åt alkoholtillverkning. Knappt tio år senare beslutades att tillverkning av sprit skulle vara statligt styrd. Det blev dock en flopp…

Motboken reglerar inköp

En fortsatt önskan om att styra folkets alkoholkonsumtion och minska fylleriet, som under tidigt 1900-tal ansågs vara ett stort problem i Sverige, resulterade i nykterhetsrörelsen och motbokskontrollen. 

Med en motbok i sin ägo hade man rätt att köpa en viss mängd alkohol. Denna kom att avskaffas 1955. Däremellan hann svenskarna år 1922, nätt och jämnt, rösta emot totalförbud av alkohol i landet.

Summer of 69

När Bryan Adams sjöng “summer of 69” lär han inte ha syftat på lagändringen om att unga vuxna i Sverige kunde köpa alkohol som 20 åringar, istället för 21, men kanske finns det ett samband. 

Sedan dess har regler om marknadsföring skärpts samtidigt som svenskarna, efter att ha gått med i EU, tillåtits ta med större mängder alkohol in i landet.

Ungdomar vägrar sprit

Idag är omkring 4 procent av svenskarna alkoholberoende. MEN drickandet bland unga har minskat sedan 2000-talets början. Den som lever får se hur historien om denna alkohol-berg-och-dalbana fortsätter. 

To be continued…

Fotnot. Sverige dricker idag lite drygt 8 liter ren alkohol per person och år. Alkoholkonsumtionen har därmed minskat de senaste 20 år. 2004 drack vi nämligen 10,6 liter ren alkohol. När det kommer till vin ligger konsumtionen på omkring 30 liter per person.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.