Brittiskt bubbel bubblar bäst

Champagne i alla ära, men brittiskt bubbel då, kan det vara något? Indeed! Och det blir bättre och bättre. No matter Brexit.

Det bubblar i Storbritannien. Kanske inte bara över Brexits utfall, snarare över det mousserande vinet som produceras. För det börjar bli riktigt bra och konkurrerar med självaste champagne.

Från franskt håll har man länge rynkat på näsan åt konkurrenter. Och det har väl i ärlighetens namn inte funnits mycket att fylla vinkällaren med. Men idag är det helt annorlunda. Idag växer renomméet och flera champagnefirmor har korsat kanalen och till och med köpt vingårdsmark i södra England. För alla eventualiteters skull.

Fenomenala betingelser

Ser vi emellertid till de förutsättningar som finns på den engelska sidan, blir vi snabbt varse om vilka fenomenala betingelser som finns: samma typ av jordmån i England, ett svalt klimat, till och med svalare än Champagne, och vintraditioner. Jo, jag lovar.

Det har de gamla romarna sett till. Det var de som anlade odlingarna när de succesivt erövrade delar av Europa och när turen var kommen till England, såg de också att i synnerhet södra delen var som skapt för odling av druvsorter. 

Dyrt (och gott) som champagne

Det stora hindret för att vinet ska lyckas etablera sig på den internationella marknaden ligger i prisbilden. Engelskt bubbel kostar lika mycket som en enklare champagne och för konsumenten blir därmed valet ganska enkelt, om än lite förutsägbart och tråkigt.

Och så Brexit förstås, med alla skatter det inneburit för export. Men det är en helt annan historia.

Bästa bubblet

Gusbourne Brut Reserve 2016, nr 50017, 450 kr

Massor av härlig fräschör i doft, toner av vit persika, citrus, frasiga croissanter i balanserad, elegant doftstil.

Smaken bärs upp av en imponerande syra, inslag av grillad citron, mogna gyllenbär, rostat bröd och lite hackad mandel med avslutande finess.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till tunt uppskuren pata negra, lite manchego gran reserva och en skål med friterade marconamandlar.


Nyetimber Classic Cuvee, Nr 96018, 429 kr

Välbalanserad med fin doft av rostat bröd, citrus, smöriga inslag i ursprungstypisk stil.

Frisk med rejäl fruktig karaktär, aningen gräsig, brödig med inslag av nötter, smör, stenfrukter och en medellång eftersmak i balanserad stil.

Passar perfekt till grillade pilgrimsmusslor på en bädd av smörstekt mangold och hackad mandel.


Exton Park Blanc de Noirs, Nr 95524, 379 kr

Fin mognad i doft, frisk med äppeltoner, krusbär, rostat bröd, lime, apelsin och zest.

Markerad fruktig karaktär i smak med inslag av grapefrukt, ljus choklad, liten ton av krusbär och frisk karaktär där lime och zest slår igenom.

Passar perfekt till grillade pilgrimsmusslor som serveras på en enkel grönsallad och wasabimajonnäs.


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.