fbpx

Brittiskt bubbel bubblar bäst

Champagne i alla ära, men brittiskt bubbel då, kan det vara något? Indeed! Och det blir bättre och bättre. No matter Brexit.

Det bubblar i Storbritannien. Kanske inte över Brexit, men över det mousserande vinet som nu produceras. För det börjar bli riktigt bra och konkurrerar med självaste champagne.

Från franskt håll har man länge rynkat på näsan åt konkurrenter. Och det har väl i ärlighetens namn inte funnits mycket att fylla vinkällaren med. Men idag är det helt annorlunda. Idag växer renomméet och flera champagnefirmor har korsat kanalen och till och med köpt vingårdsmark i södra England. För alla eventualiteters skull.

Ser vi emellertid till de förutsättningar som finns på den engelska sidan, blir vi snabbt varse om vilka fenomenala betingelser som finns: samma typ av jordmån i England, ett svalt klimat, till och med svalare än Champagne, och vintraditioner. Jo, jag lovar.

Det har de gamla romarna sett till. Det var de som anlade odlingarna när de succesivt erövrade delar av Europa och när turen var kommen till England, såg de också att i synnerhet södra delen var som skapt för odling av druvsorter.

Det stora hindret för att vinet ska lyckas etablera sig på den internationella marknaden ligger i prisbilden. Engelskt bubbel kostar lika mycket som en enklare champagne och för konsumenten blir därmed valet ganska enkelt, om än lite förutsägbart och tråkigt. Och så Brexit förstås. Men det är en helt annan historia.

Bästa bubblet

  • Välbalanserad med fin doft av rostat bröd, citrus, smöriga inslag i ursprungstypisk stil.
  • Frisk med rejäl fruktig karaktär, aningen gräsig, brödig med inslag av nötter, smör, stenfrukter och en medellång eftersmak i balanserad stil.
  • Passar perfekt till grillade pilgrimsmusslor på en bädd av smörstekt mangold och hackad mandel.

  • Fin mognad i doft, frisk med äppeltoner, rostat bröd, kakao, lime, apelsin och zest.
  • Lätt utvecklad i smak med inslag av nötter, ljus choklad, liten fruktsöt ton och frisk karaktär där lime och zest slår igenom.
  • Passar perfekt till Toast Skagen.