Naturskönt vinområde levererar stort vin

Det finns ett område i Sydafrika som vinner mer och mer gehör på den internationella vinscenen. Men också för sin skönhets skull. Välkommen till Sydafrikas sydligaste spets där Indiska oceanen och Atlanten möts.

Cape Agulhas, lägg namnet på minnet. För här händer det grejer. Vackert och storslaget, och – inte minst – imponerande viner.

Det mycket spännande vinområdet Cape Agulhas gynnas av ett maritimt klimat med svala havsbrisar som svalkar vinstockarna. Detta hjälper till att behålla syra och fräschör i vinerna. De vindpinade kustnära sluttningarna och de väldränerade jordarna ger en utmärkt grund för odling av kvalitetsdruvor.

Två toppdruvor i fokus

Regionen har visat sig vara speciellt framgångsrik när det gäller att odla Pinot Noir och Chardonnay, två druvor som trivs i det kustnära klimatet. 

Det här är ju druvor som kommit att bi eftertraktade både bland producenter och konsumenter. Och att idag hittar optimala lägen för odling av det stjärnspäckade paret, ger en genväg in till den internationella vinscenen.

Elegans, elegans, elegans

Pinot Noir-vinerna från Cape Agulhas är ofta eleganta och förföriska med toner av röda bär, körsbär och jordiga undertoner. Chardonnay-vinerna utmärker sig genom sin fräschör och komplexitet med inslag av citrusfrukter, exotiska frukter och subtila ekfatstoner.

Utöver Pinot Noir och Chardonnay har regionen också framgångsrikt utforskat odlingen av Sauvignon Blanc, Semillon, Shiraz och Cabernet Sauvignon. Sauvignon Blanc-vinerna är friska och fruktiga med intensiva aromer av tropiska frukter, gräs och örter.

Shiraz-vinerna är kryddiga och fylliga med toner av svarta vinbär, viol, peppar och lakrits. Cabernet Sauvignon-vinerna erbjuder enastående struktur och mörk fruktighet med markerade tanniner, inslag av svarta vinbär och en lång eftersmak i balanserad och fräsch stil.

Internationell uppmärksamhet

Cape Agulhas-vinerna har blivit mer och mer uppmärksammade, både nationellt men kanske främst internationellt och har belönats med flera utmärkelser och erkännanden. Dessa viner är ofta karaktärsfulla och speglar regionens unika terroir.

Att utforska vinerna från Cape Agulhas är att upptäcka en spännande och framväxande vinregion i Sydafrika. 

Dessutom, områdets vackra natur och det ambitiösa arbetet hos flera av vinproducenterna gör det till en destination som är väl värd att besöka för vinälskare som söker nya smaker och upplevelser. Och framför allt, riktigt gott vin.


Vinliv tipsar!

Black Oystercatcher White Pearl, 2019

Spännande vitt vin på en druvblandning på druvan Semillon Blanc och Sauvignon Blanc. Inslag av citrus, gräs, gröna toner, krusbär, saltmineraler i fin balans och med en avslutande, markerad fräschör.
Perfekt till en skaldjursplatå eller till ångkokt torsk som serveras med färskpotatis och en citrussyrlig sås.

Nr. 75760 | 219 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.