Publicerat 3/3 - 2021

Tysk nationalskatt

Säg Riesling och de flesta tänker vindlande floder och djupa dalgångar där den odlas, i Tyskland. Och även om den numera odlas runt om i hela vinvärlden, är den kanske framför allt en tysk angelägenhet. I alla fall om man frågar tyskarna.

– Vi vill inte producera världens näst bästa vin på Chardonnay. Vi vill hellre tillverka världens bästa vin på Riesling.

Det sa Doktor Franz Werner Michel på Domdechant Werner till mig vid ett besök för många år sedan och långt innan Riesling hade blivit sommelierernas favorit.

Han har sin egendom i Rheingau som tillsammans med Mosel betraktas som optimalt Rieslingland. Samtidigt kommer druvan mer och mer runt om i landet.

Inte alltid en succé

Idag upptar den nästan en fjärdedel av Tysklands sammanlagda drygt 100 000 hektar vinodlingsareal, en odling som är överraskande befriad från just internationella druvsorter. Men hur kommer då det sig? Riesling har ju inte alltid varit en succé. Eller? 

Den forna kioskvältaren Müller Thurgau rycks upp, för dålig, säger vinproducenterna som satsar på kvalitet och där inte Spätburgunder, Pinot Noir, odlas, ja där ligger Riesling bra till. För idag älskar alla vin på denna tyska nationalsymbol. 

Riesling är en tysk angelägenhet

Om vi sneglar på den svenska marknaden och gör en snabb sökning på Systembolaget dyker det upp 173 viner på Riesling. Gör man samma sökning men avgränsar den till viner på Riesling enbart från Tyskland, ja då inträffar det märkliga: 100 av vinerna är producerade inom tyska gränsen. Frågan är hur det ser ut om några år, har Tyskland då sett sig förbisprungen?

Hur som helst, har man nu lite vinfundamentalistiska drag i sig, ja då är det tysk riesling som gäller. Den är ofta stramare, har en mer påtaglig syra, får en förträfflig terroirkaraktär när den mognar och så gillar vi ju alla den där petroleumkaraktären som blir så framträdande, i synnerhet vid mogen ålder. 

Klart man inte annat kan än älska denna druva.

Favoritdruvan Riesling

Men Riesling är inte bara en succé, det är närmast ett måste bland sommelierer. Och frågar man runt bland vinkonnässörer är det närmast självklart att svara Riesling på frågan vilken favoritdruvan just nu är. Så något har hänt. 

Möjligen är det en reaktion på klumpiga viner på Pinot Gris eller andra gröna druvsorter och samtidigt en önskan om att hitta tillbaka till klassikerna som blivit så populärt. 

Och då kan det ju inte vara en Riesling vilken som helst, utan det ska vara ursprung, årgångsvariation och terroir. Och tysk!

Filmtajm!

Lär dig mer om Riesling och vindistriktet Mosel.


Vinliv tipsar!

Hans Baer Riesling

Vitt härligt vin på Tysklands nationaldruva, Riesling, från Rheinhessen, landets mest dynamiska vinregion med en imponerande mångfald viner.

Aromatiskt med tydlig druvkaraktär, inslag av stenfrukter, honung, citron, gula äpplen, physalis och lime i fin balans med massor av pigg fräschör.

Detta vin dricker jag mycket gärna till ångkokt skrei med kokt potatis, citrussyrlig sås eller till färsk sparris med endast lite hollandaisesås.

nr 76934 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.