Sugen på vin från Azerbajdzjan?

Landet Azerbajdzjan, väster om både Georgien och Armenien, är inget man förknippar med vin. Men visst finns en vinkultur även här. Samtidigt som landet kan stoltsera med flera spännande och unika druvsorter.

I Azerbajdzjan, ett land känt för sin kulturella mångfald och rika historia, har -även en spännande vinproduktion, något som säkerligen är okänt för de flesta. Trots att landet är mest känt för sin oljeindustri sträcker sig vinodlingstraditionen ända tillbaka till antiken. 

Azerbajdzjan har en varierad geografi och klimat, vilket skapar en idealisk miljö för odling av olika druvsorter.

Unika druvsorter

Vinodlingen i Azerbajdzjan frodas främst i regionerna kring bergskedjan Kaukasus och längs floderna Kura och Aras. Här odlas en rad olika druvsorter, varav många är unika för området. Landet är särskilt känt för sin produktion av röda och vita viner samt mousserande viner.

Ett av de mest kända vinområdena i Azerbajdzjan är Qabala, som är beläget i den nordvästra delen av landet. Här har vinproduktionen blomstrat i generationer, och regionen erbjuder en kombination av kyliga nätter och varma dagar, vilket är optimalt för druvorna att mogna långsamt och utveckla komplexa smaker.

Persiskt nyår firas

Landets vintraditioner är djupt rotade i dess kultur och lokala fester. Azerbajdzjan har många festivaler och evenemang som fokuserar på vin och dess roll i samhället. Ett exempel är Novruz Bayram, det persiska nyåret, där vin och mat är en viktig del av firandet.

Under de senaste åren har Azerbajdzjan också satsat på modernisering av sin vinindustri för att öka kvaliteten och marknadsföra sina viner internationellt. Vinproducenter har investerat i modern utrustning och expertis för att förbättra vinernas smak och arom.

Modernisering i fokus

Med andra ord har Azerbajdzjan en lång och rik tradition av vinproduktion, med unika druvsorter som frodas i det mångskiftande klimatet och landskapet. Vinets betydelse sträcker sig bortom bara drycken, det är en del av landets kultur, traditioner och festligheter. 

Med en kombination av traditionella metoder och modernisering ser framtiden ljus ut för Azerbajdzjans vinindustri och dess förmåga att erbjuda smakupplevelser som speglar landets unika karaktär.

Fem spännande druvsorter i Azerbajdzjan

Madrasa: Blå druvsort med rosa skal som ger viner med frukt, örtiga inslag och fin fräschör.

Matrasa: Blå druvsort som ger viner med mjuk strävhet, robusta inslag och ibland viss elegans.

Bayanshira: Grön druvsort som ger vinerna en frisk karaktär med inslag av både blommor och örter.

Giz Galasi: Blå druvsort, en av de äldsta i Azerbajdzjan, som ger viner med kraft och intensitet.

Rəng: Blå druvsort som ger viner med tydlig ton av både kryddor och torkade frukter.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.