Saffransdoftande bouillabaisse på franskt vis

Laga en riktigt lyxig fisksoppa i höst. Klassikern bouillabaisse är smakrik med torsk, lax och skaldjur. Just den här varianten smakar mycket saffran och blir krämig tack vare grädden. 

Tips! Vill du att soppan ska få lite sting? Tillsätt en halv röd chili för att få en hetare soppa. 

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 gram fisk, exempelvis torsk och lax
  • Olivolja
  • Salt och peppar efter smak
  • ½ g saffran
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 100 gram räkor 
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 morötter, hackade
  • 1 l fiskbuljong
  • 3 dl grädde
  • 3,5 dl vitt vin
  • ½ fänkål, färsk
  • ½ msk timjan, färsk
  • 100 g blåmusslor

Gör så här:

1. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök, paprika, morötter, vitlök och fänkål tillsammans med saffran och salt och peppar. 

2. Tillsätt krossade tomater, fond, vitt vin, grädde och låt puttra under lock i cirka 30 minuter. 

3. Skär fisken i bitar. Borsta och ta bort skägget från musslorna. Skölj och skrubba noggrant. Släng alla musslor som inte stänger när man knackar på skalet eller som är trasiga.

4. Lägg ner fisk och musslor i soppan och låt sjuda i 5 minuter. 

5. Tillsätt räkor och timjan i några minuter. Salta och peppra.

6. Servera soppan med aioli och surdegsbröd. Och ett glas extra gott rosévin. Precis som man gör i Provence.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.