Fish and chips – precis som i England

Den klassiska brittiska rätten fish and chips behöver lite jobb, men går ganska snabbt att laga hemma. Rätten som blev populär på 1800-talet serveras i det här receptet med en majonnäs gjord på maltvinäger.

Tips! Välj en hård vit fisk som torsk eller sej till din fish and chips för bästa resultat. Potatisen får gärna vara en mjölig variant som King Edward för att verkligen gå till chipssmaken. 

Ingredienser (4 portioner)

Fisken

  • 10 msk vetemjöl
  • 10 msk maizena 
  • 1,5 tesked bakpulver
  • Havssalt efter smak
  • Peppar efter smak
  • 1 dl mörk öl, exempelvis porter eller stout
  • 1 dl sodavatten
  • 1 äggvita
  • 800 g vit fisk, som torsk eller sej

Chips

  • 1 kg potatis, skalad
  • 1 liter vegetabilisk olja till friteringen

Majonnäs med maltvinäger 

  • 1 stor äggula
  • 2 msk maltvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • Salt och peppar efter smak 

Gör så här: 

1. Gör majonnäs med maltvinäger genom att vispa äggula och 1 tsk maltvinäger. Vispa och droppa i rapsoljan för att göra en majonnäs. Droppa i lite i taget. När vätskan blivit en tjock majonnäs så häll i resten av maltvinägern och salta och peppra. Sätt in i kylen. 

2. Skala potatisen och skär i skivor så att de blir ordentliga pommes frites. Den brittiska versionen av pommes, chips, är tjockare än pommes frites. Ta fram en stor gryta och lägg i chipsen. Häll på vatten och låt koka upp. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 5 minuter. 

3. Sätt ugnen på 225 grader och stoppa in plåten i ugnen med lite olivolja på. Lägg chipsen på den varme plåten. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. 

4. Fisken tillagas så här: Lägg lite vetemjöl på en tallrik och täck varje fiskfilé med mjöl. Häll i olja i en stor stekpanna och värm upp till 200 grader. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. 

5. Blanda vetemjöl, majsmjöl och salta och peppra i en stor skål. Vispa upp äggvita så det blir bubblig i en ny skål. Häll sodavattnet i bubbelvattnet i skålen med mjöl och vispa. Häll i äggvitan och vispa till en tjock smet. 

6. Doppa en fiskfilé i smeten och lägg i stekpannan för att fritera den. Det tar ungefär 5 minuter. Fisken är klar när den är gyllenbrun. Ta upp med en hålslev och låt torka på hushållspapper. Upprepa med resten av fiskfiléerna.

7. Servera fisken med pommes frites och majonnäs. Och ett glas svalt vin på Sauvignon Blanc.


Vinliv tipsar!

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

Krispigt vitt på druvan Sauvignon Blanc från en av USA:s verkliga föregångare i amerikansk vinnäring, Robert Mondavi.

Vitt fruktigt, torrt vin med massor av fräschör, inslag av krusbär, kryddor, lime, torkade örter i druvtypisk stil med krispiga toner, relativt lång eftersmak, mineraliskt drickvänligt.

Det här vinet dricker jag gärna till ångkokt gös som serveras med kokt potatis, färska örter, röra på grönsaker och en citrussyrlig sås. Eller som ett riktigt skönt aperitif till lättare snacks.

Nr. 2746 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.