Fish and chips – precis som i England

Den klassiska brittiska rätten fish and chips behöver lite jobb, men går ganska snabbt att laga hemma. Rätten som blev populär på 1800-talet serveras i det här receptet med en majonnäs gjord på maltvinäger.

Tips! Välj en hård vit fisk som torsk eller sej till din fish and chips för bästa resultat. Potatisen får gärna vara en mjölig variant som King Edward för att verkligen gå till chipssmaken. 

Ingredienser (4 portioner)

Fisken

  • 10 msk vetemjöl
  • 10 msk maizena 
  • 1,5 tesked bakpulver
  • Havssalt efter smak
  • Peppar efter smak
  • 1 dl mörk öl, exempelvis porter eller stout
  • 1 dl sodavatten
  • 1 äggvita
  • 800 g vit fisk, som torsk eller sej

Chips

  • 1 kg potatis, skalad
  • 1 liter vegetabilisk olja till friteringen

Majonnäs med maltvinäger 

  • 1 stor äggula
  • 2 msk maltvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • Salt och peppar efter smak 

Gör så här: 

1. Gör majonnäs med maltvinäger genom att vispa äggula och 1 tsk maltvinäger. Vispa och droppa i rapsoljan för att göra en majonnäs. Droppa i lite i taget. När vätskan blivit en tjock majonnäs så häll i resten av maltvinägern och salta och peppra. Sätt in i kylen. 

2. Skala potatisen och skär i skivor så att de blir ordentliga pommes frites. Den brittiska versionen av pommes, chips, är tjockare än pommes frites. Ta fram en stor gryta och lägg i chipsen. Häll på vatten och låt koka upp. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 5 minuter. 

3. Sätt ugnen på 225 grader och stoppa in plåten i ugnen med lite olivolja på. Lägg chipsen på den varme plåten. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. 

4. Fisken tillagas så här: Lägg lite vetemjöl på en tallrik och täck varje fiskfilé med mjöl. Häll i olja i en stor stekpanna och värm upp till 200 grader. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. 

5. Blanda vetemjöl, majsmjöl och salta och peppra i en stor skål. Vispa upp äggvita så det blir bubblig i en ny skål. Häll sodavattnet i bubbelvattnet i skålen med mjöl och vispa. Häll i äggvitan och vispa till en tjock smet. 

6. Doppa en fiskfilé i smeten och lägg i stekpannan för att fritera den. Det tar ungefär 5 minuter. Fisken är klar när den är gyllenbrun. Ta upp med en hålslev och låt torka på hushållspapper. Upprepa med resten av fiskfiléerna.

7. Servera fisken med pommes frites och majonnäs. Och ett glas svalt engelskt bubbel. Snacka om att revolutionera köket!


Vinliv tipsar!

Sugrue ZODO

Underbart brittiskt bubbel i högst personlig stil på 60 procent Chardonnay och resterande Pinot Noir, två av världens bästa druvor. Här hittar vi komplex karaktär, fräschör, mineraliska inslag, toner av gula, gröna äpplen, stenfrukter, mandel, zest i väl sammansatt, intressant stil med medellång till lång eftersmak.

Johan Franco Cereceda

nr. 94110 • 499 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.