7 roliga fakta om mat och dryck

Det är få ämnen som gömmer på så intressanta fakta som mat och dryck gör. Hur mycket du än läser så finns det alltid mer kunskap att inhämta. Den ena historien överträffar den andra, och kan du mycket om mat så blir du lätt festens medelpunkt.

Kände du till att pizzor kan kosta runt 100 000 svenska kronor eller att ryssarna länge ansåg att öl är en läskedryck? Då kommer du kunna stå för underhållningen på nästa party och säkerligen orsaka en hel del debatter.

Jordnötssmör kan förvandlas till diamanter

Det är faktiskt sant. Forskare har lyckats göra diamanter av jordnötssmör. Det är dock inget hemmakocken ska förska ge sig på. Det krävs, som alla förstår, både en hel del kunskap och maskiner för detta.

Har du cibophobia är du rädd för mat

Det här ämnet kan säkerligen orsaka en del skratt på festen, men att drabbas av den här fobin är allt annat än lustig. Cibophobia betyder helt enkelt matfobi, och innebär oftast att man är rädd för en viss typ av mat eller råvara. Det finns dock ett fåtal människor som är rädda för nästan all typ av mat, och dessa har det naturligtvis rejält besvärligt.

Världens dyraste pizza kostade 12 000 dollar

Det kanske låter helt galet, men det finns människor som är villiga att betala 12 000 dollar för en Louis XIII-pizza. Den här pizzan är inte bara fullproppad med dyra ingredienser utan tar dessutom 72 timmar att tillaga. Kockarna kommer hem till dig för att skapa mästerverket, och i priset ingår en flaska lyxig årgångschampagne. 

Öl ansågs vara en läskedryck i Ryssland

Mycket är annorlunda i det stora landet i öst, så du borde inte bli förvånad när du hör att öl och många andra alkoholhaltiga drycker sågs som läsk ända fram till 2011.

Fanta skapades i Nazityskland

Coca-Cola Company var redan etablerat i Tyskland när andra världskriget bröt ut. En tid efter krigsutbrottet fick tyskarna allt svårare att få tag på sirap som var en av de viktigaste ingredienserna i Coca-Cola. Affärsmannen Max Keith fick då uppdraget av Coca-Cola Deutschland att skapa en ny läskedryck som kunde ersätta Coca-Colan. Den kom att heta Fanta då den ansågs vara fantastisch (fantastisk). 

Bär är inte bär på riktigt

Äter du jordgubbar och hallon så äter du egentligen medlemmar av rosfamiljen. Stoppar du däremot i dig banan, kiwifrukter och gurkor så har du faktiskt ätit riktiga bär.

Fallande kokosnötter orsakar många dödsfall

Det är sorgligt men sant. Fallande kokosnötter orsakar omkrig 150 dödsfall per år och slår därmed dödliga hajattacker i antal.

Källa: thetrotterwings.com samt organitzemxtu.com


Borgogno No Name, 2019

Rött vin från Piemonte på druvan Nebbiolo, storheten bakom Barolo och Barbarescos mytomspunna viner.

Strävt vin med fattoner, inslag av mogen frukt, choklad, nougat, lite blommiga toner, inslag av körsbär, blåbär, röda vinbär i komplex stil, lång eftersmak. Ett vin som kan lagras i ytterligare fem, kanske tio år.

Vinet bör luftas några timmar innan servering. Passar bäst till en kraftig köttbit, proteinstinn med feta tillbehör. Serveras aningen svalt i stora vinglas med djupa kupor för bästa upplevelse.

Johan Franco Cereceda

Nr. 73661 • 299 kr

Nästa artikel
Boktips till matälskaren
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.