Bästa maten till whisky

Visst har vi väl ibland smugit ner några droppar whisky i marinaden. Eller kanske droppat lite av destillatet i såsen. Men glöm inte att ett glas whisky kan vara alldeles underbart också till mat. 

Sprit till mat? Welcome to the US. Men nej, det är inte bara i Amerika man dricker sprit till mat. I Norden har vi ju vår veritabla nubbetradition att förvalta och att då ta steget över till ett glas whisky till maten inte långväga.

Eller?

Det borde inte vara det för whiskyns sälta, maltiga smaker, toner av ek, vaniljsötma, den eldiga karaktären, kolainslag och smakintensiteten är snarare gjord för lite käk. 

Vinliv listar tre favoriter:

Ribs

Vi snackar förkokta, marinerade jätteribs à la USA där köttet liksom ramlar av. Och har vi marinerat det i en skvätt whisky dessutom, är ju bryggan redan anlagd. Här kan vi med fördel också ha rökta ribs och då ställa fram en riktigt elegant whisky som fångar upp smakerna. Servera med en gräddig potatisgratäng med knaprig ytan som fångar upp den närmast brända, lite vaniljssöta tonen i destillatet. 

Ostbricka

Alltså en riktigt skön ostbricka med smakrika, rökta, lagrade torra, hårdostar är ju en dröm till whiskyn. Men se verkligen till att ostarna ska vara minst lika smakintensiva som drycken. Satsa på gruyère, comté, lagrad manchego, västerbotten(!), pecorino med tryffel eller lagrad parmesan. Sältan i whiskyn är den bästa bryggan, för detta är så gott, så gott. Kan med fördel serveras med lite marmelad på apelsin och citrus för att matcha ännu bättre.

Choklad

Eftersom vi hittar både vaniljtoner, sötma, rostade inslag och en lätt karamellisering i drycken kan choklad eller chokladdessert vara något av en överraskande, närmast himmelsk upptäckt. Den eventuell bitterhet som kan finnas i mörk choklad, försvinner dessutom varför man inte behöver frukta en hög kakaohalt på sitt favoritgodis.


Vinliv tipsar!

Agitator Chestnut Cask

Smakintensiv whisky med torkade bär, kakao, kryddig, nötig, vanilj från fat, aningen rökig ton, kola, karamell i ytterst välbalanserad, unik stil och med mycket lång eftersmak.

Perfekt i ensamt ackompanjemang eller till en skål lätt rostade marconamandlar.

Nr. 85982 • 549 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.