Här i Sverige har det varit vanligt att äta lamm till påsk i något århundrade, men traditionen har betydligt äldre rötter än så. Redan på förkristen tid var lammet en viktig del av det judiska påskfirandet på grund av berättelsen om lammet vars blod målades på en dörr. Inom den kristna läran talar man ofta om Jesus som “offerlammet” vilket också har bidragit till att lamm blivit starkt förknippat med högtiden då Kristus korsfästes. Oavsett om du är troende eller inte så kommer du säkerligen uppskatta en lammrätt även långt efter att påsken är slut. Och vi kan glädja dig med att lamm och rödvin går fantastiskt bra ihop.
Senapspanerad lammbringa – det här behöver du:
- 1 kg lammbringa
- 3 tsk salt per liter vatten
Till paneringen:
- 3 – 4 msk ljus fransk senap
- 3 msk margarin
- 2 ägg
- Salt
- Peppar
- 2 dl ströbröd
Så här gör du:
- Be slaktaren såga av benen på några ställen av bringan.
- Avlägsna hinnor och senor.
- Skär lammköttet i portionsbitar.
- Lägg ner köttet i kokande saltat vatten. Vattnet ska knappt täcka.
- Låt sjuda under lock över svag värme tills det blivit mört (ca 1 timme).
- Låt köttet svalna i spadet.
- Ta upp köttet. Torka det ordentligt.
- Bred den franska senapen på köttbitarna.
- Vänd bitarna i uppvispat ägg.
- Vänd dem sedan i ströbröd som smaksatts med peppar och salt.
- Låt köttet ligga tills paneringen stelnat.
- Bryn margarinet i stekpannan.
- Stek köttbitarna så de får fin färg på båda sidor.
- Lägg upp bitarna på ett varmt fat och servera direkt – gärna tillsammans med salladsblad eller kokta grönsaker.
Lammgryta – det här behöver du:
- 300 g lammkött utan ben
- 250 g kycklingbröst utan ben
- 1 paprika
- 1 purjolök
- 1 tsk curry
- 1 msk olja
- 1,5 dl långkornigt ris
- 5 pimentofyllda oliver
- 4 dl vatten
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Skär bort hinnor, senor och överflödigt fett på lammköttet.
- Skär kyckling- och lammkött i munsbitar.
- Skala och skär purjolöken i ringar.
- Ta bort frön och fröhusväggar från paprikan. Strimla den.
- Värm oljan i en stekgryta.
- Tillsätt curryn.
- Låt den fräsa upp i någon minut.
- Lägg ner köttet och purjolöken. Låt dem bryna med i några minuter.
- Tillsätt ris, paprika och vatten.
- Krydda med peppar och salt.
- Lägg lock på grytan.
- Låt rätten sjuda över svag värme så riset blir kokt och köttet mört.
- Tillsätt mer vatten om det behövs – det är viktigt att rätten inte kokar torrt.
- Skär oliverna i skivor. Strö dem över.
- Servera rätten direkt. Men glöm inte vinet!
Vinliv tipsar!
Giacosa Fratelli Langhe Nebbiolo Leunin
Mycket intagande rött vin på Nebbiolo med en lite lättare, konsumentvänligare ton än vanligt. Här hittar vi fin frukt i ett koncentrerat vin med inslag av nypon, röda bär, örter, fatkaraktär och en relativt lång eftersmak där garvsyra och fräschör krigar om utrymme.
Johan Franco Cereceda
Nr. 77488 • 139 kr