Svenskt världsarv, typ. Godare än gott och en mycket, mycket somrig favorit. Den bästa? Den görs hemma där man verkligen kan fläska på med de godaste ingredienserna. Vinliv tipsar dessutom om bästa vinet till.
Ingredienser 4 personer:
Basen
- 4 skivor gott Levainbröd, lätt rostat
- Smör att bre på brödet
Topping
- 600-800 g handskalade räkor
- 4 ägg
- 1 gurka
- 1 citron
- 1 huvud isbergssallad (eller romansallad)
- 1 knippe färsk dill
- Ev. tomat, avokado eller rädisor (för variation)
Majonnäsröra
- 1 dl majonnäs
- 1/2 dl crème fraîche
- 1 msk finhackad dill
- 1 tsk dijonsenap
- Salt & svartpeppar efter smak
- Några droppar citronjuice
Gör så här:
Förbered grunden
- Koka äggen (ca 8 minuter för hårdkokta), skölj i kallt vatten och skala. Skiva eller klyfta dem.
- Skölj och riv salladen i stora bitar. Skiva gurkan tunt (och ev. tomat/avokado/rädisor).
- Rosta brödskivorna lätt och bred på ett tunt lager smör.
Gör majonnäsröran
- Blanda majonnäs, crème fraîche, dijonsenap och dill.
- Smaka av med salt, peppar och lite citronjuice om du vill ha friskhet.
- Bygg räkmackan
- Lägg ett lager salladsblad på brödet.
- Bred på ett par skedar av majonnäsröran.
- Lägg på äggskivor och gurka.
- Toppa generöst med räkor.
- Ringla lite extra sås över. Droppa lite citron över.
- Garnera med en citronskiva, dillkvist och ev. lite svartpeppar från kvarn.
- För extra lyx: toppa med löjrom, stenbitsrom eller en klick aioli.
Vinliv tipsar!

Puy Chéri Sauvignon Blanc, 2024
Nyhet från producenten bakom mest sålda rosévin på Systembolaget. Rent, direkt vin med druvprägel i mer återhållsam, elegant stil, inslag av rabarber, krusbär, svartvinbärsblad, gröna äpplen och en släng av citron.
Perfekt till en ugnsbakad sej som serveras med kokt mandelpotatis. Eller ceviche.
Nr 79373 • 249 kr