Här dricker man mest vin i hela världen

Det finns ett litet, litet land där invånarna ska vara de törstigaste vindrickarna i världen. Där de dricker 100 flaskor vin per person. Per år. Men det finns en anledning till det.

Vinkonsumtionen går stadigt neråt i världen. För bara 40 år sedan kunde varje spanjor få i sig över 60 liter per år samtidigt som grannarna i Portugal drack ännu mer. För att inte tala om både italienarna, fransmännen och grekerna.

Det var bara i Sverige och i övriga nordiska länder vi drack lite för att öka vårt intag. Men att det minskat radikalt i Sydeuropa ser vi på statistiken över vinkonsumtion som dalat betänkligt där man i Spanien dricker knappt 20 liter per person och i Frankrike knappt det dubbla.

100 flaskor vin om året

Men det finns ett litet, litet land, eller egentligen en stat, där det fortfarande dricks stora mängder vin. Enligt färska siffror får invånarna i sig närmare 100 flaskor vin om året. Det är två glas i snitt om dagen. Och över ett glas mer än vad exempelvis den vanliga italienaren får i sig.

Vilket land det är? Jo, Vatikanstaten, där befolkningen består av äldre, katolska män, något som ligger till grund för den väldiga vinkonsumtionen.

Nattvarden och lite rött

Men det kan finnas ytterligare en förklaring bakom de höga siffrorna: nattvarden för alla de tusentals besökare som går i Sankt Peterskyrkan. Ceremonin innebär ju att vi symboliskt ska dricka av Kristi blod, som alltså är lite rött vin… 

Nu är det inte bara detta som spelar in. Staten är dessutom ett skatteparadis för vinkonsumenter då de slipper betala alkoholskatt.

Som parentes kan nämnas att i Sverige är alkoholskatten på drycker med en alkoholhalt mellan 8,5 och 15 procent 26,18 kronor.


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.