Allt du skulle vilja veta om… just det, umeshu!

Dags att våga konsumera något annorlunda i glaset? Vinliv presenterar den spännande drycken umeshu direkt från Japan, en av världens mest säregna dryckesnationer.

Umeshu – delat i två – blir ume, vilket är ett japanskt plommon, och shu, vilket betyder alkohol. Det är en japansk likör, eller ett fruktvin för den som vill, vilket görs genom att omogna, fortfarande gröna, ume plommon blötläggs i likör och socker. 

Krångligt?

Resultatet blir hur som helst en fruktig och frisk dryck, både söt och syrlig till smaken. Den är framförallt vanlig bland kvinnor som tenderar uppskatta dess uppfriskande, söta fruktsmak. 

Perfekta desserten

Umeshu används vanligen till desserter, men även som aperitif och till olika drinkar. Alkoholhalten varierar mellan tio och15 procent.

Det går att finna en rad olika varianter av Umeshu, vissa med hela ume frukten i. På japanska restauranger görs även drinkar med Umeshu som bas. Du som har vägarna förbi kan exempelvis beställa en Umeshu Tonic, Umeshu Sour eller varför inte en Umeshu on the Rocks. 

Umeshu på Systembolaget

På Systembolaget sorteras drycken som ett fruktvin och säljs från 100 kronor och uppåt. Kända märken och tillverkare är bland andra Takara Shuzo och Choya. 

Gör du vinet själv hemma kan du givetvis styra än mer men den som känner sig manad att ge det ett försök ska ha två saker i åtanke, dels att det tar sin lilla tid (några månader), dels att fruktbryggning är olagligt i Sverige, såvida du inte gått igenom processen för tillstånd för sprittillverkning.

Många alternativ

Om det är så att du har Umeshun framför dig just nu och funderar över hur du ska dricka den så är alternativen många. 

Du kan givetvis göra en drink av den, men för enkelhetens skull, och då den redan är väldigt god som den är, så beslutar vi oss nu för att inte blanda in några andra ingredienser. 

Känslan du eftersträvar

Fundera istället över vilken känsla du eftersträvar. Är det varmt? Ska den serveras till fest? Kanske smuttas på medan du läser en bok, eller värmer dig framför brasan?

Umeshu kan drickas både varmt, rumstempererat eller kallt med is. Om det är mysfaktor du söker så är ett tips att den även är god att blanda med lite grönt te!


VINLIV TIPSAR

Takasago Umeshu

Spännanden söt smak med tydliga toner av gula, mogna plommon, mandarin, apelsinskal, lite nötig, bitter ton. Perfekt som en digestif framför brasan nu i juletider.

Volym: 30cl | Nr 121 | 99:-

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.