Krämig falukorvsgryta med paprika och pasta

juni 19, 2025
Lästid 1 min

En riktigt svensk gryta där falukorven skänker glädje och minnen från barndom. Men med rätt kryddning blir rätten vuxen och med ett glas vin till utsökt i sin enkelhet.

Ingredienser 4 personer:

  • 500 g falukorv, i strimlor
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk smör eller olja
  • Salt och peppar

Till servering:

  • Pasta eller ris
  • Persilja till garnering (valfritt)

Gör så här:

  1. Fräs lök och paprika i smör i en stekpanna tills de mjuknar.
  2. Tillsätt falukorven och stek ett par minuter.
  3. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, crème fraîche och grädde.
  4. Låt grytan sjuda i ca 10 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med nykokt pasta och gärna lite persilja på toppen.

Vinliv tipsar!

Casteloro Vino Rosso

Nr 7511008 • 199:-

Superprisvärd box på rött vin från Italien.

Välbalanserat, välproducerat med liten ihållande dock mycket mjuk strävhet, fin frukt, lång eftersmak i smakrik, drickvänlig stil.

Perfekt till en grillad eller krämig gryta.

TILL VINET