Smakrik risotto med karljohansvamp

Ta vara på den fantastiska svampen Karljohan (eller annan) genom att laga en klassisk risotto. Parmesan, rundkornigt ris, smak av vitt vin och så klart huvudrollsinnehavaren svampen blir tillsammans en krämig risotto som är perfekt att bjuda på.  

Det kan vara krångligt att få till den fulländade risotton. Allt handlar om tålamod, så häll på lite buljong i taget och rör om ofta. Smaka av ofta mot slutet av koktiden för att riset ska bli perfekt – riset ska vara mjukt men med tydlig kärna i mitten. 

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 l svampbuljong (gärna gjord på vatten och fond)
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl risottoris (exempelvis carnaroli eller arborio)
  • 2,5 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar också)
  • 1,5 dl parmesan, riven
  • 250 g karljohansvamp, tärnad
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

1. Fräs vitlök och schalottenlök i olja i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Löken ska vara genomskinlig.

2. Koka upp buljongen i en annan kastrull och ha den på låg värme under hela tiden så att den inte kallnar. 

3. Häll i riset i kastrullen med löken och höj värmen. Fräs riset så att det blir genomskinligt, se till att det inte bränns fast. 

4. Häll på vinet och låt det koka in ordentligt i riset.

5. Sänk värmen. Ös på buljongen och rör om. Börja med cirka 3 dl och rör om. Nu kommer riset att suga upp buljongen. 

6. Häll på 1 dl buljong i taget efter det. Rör ofta och låt vätskan koka in långsamt. Det tar ungefär 20 minuter för riset att bli färdigt. Smaka av då och då. Riset ska vara al dente men samtidigt inte för hårt. 

7. Rensa och skiva svampen. Stek i smör och krydda med salt och peppar. 

8. När riset är färdigt så rör ner svampen och parmesanosten. Är konsistensen krämig så är risotton färdig. Annars spä ut med mer buljong. Salta och peppra och servera direkt. Strö över parmesan vid bordet för extra piff. 

9. Sist men inte minst – servera ett svalt rött, mustigt vin till. Bon ap!


Vinliv tipsar!

Baltana Selecció

Ett mycket spännande rött vin från spanska Penedes som alltid tagit position i den spanska, noderna vinindustrin. Här hittar vi ett vin som är tillverkat på 50 procent Syrah och resterande 50 på Cabernet Sauvignon, en lika unik som intressant blandning. Vinet har sedan legat först 12 månader på franska och amerikanska ekfat och sedan ytterligare ett halvår på flaska.

Johan Franco Cereceda

• 167 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.