Tio anledningar att älska kallskuret

Ibland orkar man helt enkelt inte stå och laga mat, ha koll på ugn, alla plattor, timer, innertemperatur hit, gradantal dit, koagulering, fryspunkter och annat som hör till i det moderna köket. Nej, då tar man helt enkelt fram den stora skärbrädan, vässar kniven och serverar kallskuret. 

Idén är att inget ska tillagas, utan bara skäras och läggas upp. Allt finns i delin för färdig konsumtion. Men glöm inte vinet!

För den som gillar rött: fruktigt, lättdrucket. För den som gillar vitt: fruktigt, lättdrucket. För den som gillar bubbel: cava!

Inköpslista

  • Manchegoost 200 gram
  • Stora gröna oliver, 300 gram
  • Baguette, 1 liten
  • Prosciutto 200 gram
  • Brie 250 gram
  • Salami 200 gram
  • Marconamandlar 100 gram
  • Pata negra, 100 gram
  • Cocktailkapris, burk om 300 gram
  • Fuet, 1 hel
  • Cocktailtomater 250 gram

Bästa småplocket, 4 personer

Gör så här:

Manchegoost – skär bort underkant, dela i två lika delar uppifrån, skär sedan i ganska tunna skivor så att det blir som trianglar.

Stora gröna oliver – lägg upp i en fin skål.

Pintxos på brie och prosciutto – skär en liten baguette i åtta normaltjocka skivor, droppa lite olivolja på brödet, lägg på en tunn skiva brie och därefter lite skinka.

Brie med hackade nötter – skär osten i lika stora delar, droppa lite olivolja på och strö över lite hackade mandlar och lite flingsalt.

Salami – lägg upp på serveringsfat.

Mandlar – lägg upp i fin skål.

Pata negra – finns i välsorterade delidiskar. Plocka ur paket någon halvtimme innan så att den får lufta. Lägg upp på vitt serveringsfat.

Cocktailkapris – häll bort vätskan, lägg i liten skål. 

Fuet – skär i tunna skivor, lägg i skål.

Cocktailtomater – dekorera med dessa, men glöm sedan inte bort att äta dem.

Servera allt med ett härligt glas rött vin!


Vinliv tipsar!

Karl Fredrik Prosecco Brut Rosé

Rosa prosecco från TV-favoriten Karl Fredrik, ett vin tillverkat på 85 procent Glera och resten på toppdruvan Pinot Noir.

Balanserat, frivolt bubbelvin från norra Italien med inslag av smultron, hallon, lite tranbär i lättdrucken, charmig stil med medellång eftersmak.

Det här dricker jag gärna till mat och då helst en smakrik, aningen pepprig rätt med influenser från Thailand eller Vietnam. 

Nr. 53772 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.