Publicerat 10/3 - 2021

Tio anledningar att älska kallskuret

Ibland orkar man helt enkelt inte stå och laga mat, ha koll på ugn, alla plattor, timer, innertemperatur hit, gradantal dit, koagulering, fryspunkter och annat som hör till i det moderna köket. Nej, då tar man helt enkelt fram den stora skärbrädan, vässar kniven och serverar kallskuret. 

Idén är att inget ska tillagas, utan bara skäras och läggas upp. Allt finns i delin för färdig konsumtion. Men glöm inte vinet!

För den som gillar rött: fruktigt, lättdrucket. För den som gillar vitt: fruktigt, lättdrucket.

Inköpslista

  • Manchegoost 200 gram
  • Stora gröna oliver, 300 gram
  • Baguette, 1 liten
  • Prosciutto 200 gram
  • Brie 250 gram
  • Salami 200 gram
  • Marconamandlar 100 gram
  • Pata negra, 100 gram
  • Cocktailkapris, burk om 300 gram
  • Fuet, 1 hel
  • Cocktailtomater 250 gram

Bästa småplocket, 4 personer

Gör så här:

Manchegoost – skär bort underkant, dela i två lika delar uppifrån, skär sedan i ganska tunna skivor så att det blir som trianglar.

Stora gröna oliver – lägg upp i en fin skål.

Pintxos på brie och prosciutto – skär en liten baguette i åtta normaltjocka skivor, droppa lite olivolja på brödet, lägg på en tunn skiva brie och därefter lite skinka.

Brie med hackade nötter – skär osten i lika stora delar, droppa lite olivolja på och strö över lite hackade mandlar och lite flingsalt.

Salami – lägg upp på serveringsfat.

Mandlar – lägg upp i fin skål.

Pata negra – finns i välsorterade delidiskar. Plocka ur paket någon halvtimme innan så att den får lufta. Lägg upp på vitt serveringsfat.

Cocktailkapris – häll bort vätskan, lägg i liten skål. 

Fuet – skär i tunna skivor, lägg i skål.

Cocktailtomater – dekorera med dessa, men glöm sedan inte bort att äta dem.

Servera allt med ett härligt glas rött vin!


Vinliv tipsar!

Marastoni Sangiovese Merlot

Läckert italienskt vin på två av världens bästa druvor, Sangiovese och Merlot, till närmast chockerande lågt pris.

Vinet har en fin balans, bra fruktighet i torr stil, matorienterat och drickvänligt i samma klunk, mjuk strävhet, bäriga toner och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till lite chark, hårdostar och riktigt goda oliver, kallskuret helt enkelt.

Johan Franco Cereceda

nr 77961 • 59 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.