Sallad Niçoise

En klassisk fransk sallad med tonfisk, ägg, grönsaker och oliver. Tips: Du kan även lägga till ansjovis eller sardeller för en extra smakrik version av denna klassiska franska sallad.

Ingredienser 4 personer

  • 4 ägg
  • 400 g färsk tonfiskfilé (eller 2 burkar tonfisk i olja, om du vill ha en enklare version)
  • 200 g små potatisar, kokta och skurna i halvor
  • 200 g haricots verts, kokta al dente
  • 1 liten röd lök, tunt skivad
  • 12-16 små körsbärstomater, halverade
  • 12 svarta oliver
  • 1/2 gurka, skivad
  • 1 liten röd paprika, skivad
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tesked dijonsenap
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika

Gör så här

  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten och koka upp. När vattnet kokar, låt äggen sjuda i 9-10 minuter för att få hårdkokta ägg. Skölj genast äggen i kallt vatten och skala dem. Skär äggen i klyftor.
  2. Om du använder färsk tonfisk: Hetta upp en grillpanna eller stekpanna med lite olivolja och grilla tonfiskfiléerna på hög värme i 1-2 minuter på varje sida (beror på tjockleken). Filéerna ska vara lätt rosa i mitten. Skär tonfisken i stora bitar.
  3. Om du använder burktonfisk: Häll av oljan och dela tonfisken i grova bitar.
  4. Koka potatisarna tills de är mjuka men inte faller sönder (ca 15 minuter för små potatisar). Skär dem i halvor när de svalnat något.
  5. Koka haricots verts i 2-3 minuter tills de är al dente. Skölj i kallt vatten för att behålla den gröna färgen.
  6. I en liten skål, vispa samman olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och peppar. Smaka av och justera efter behov.
  7. På en stor tallrik eller i en salladsskål, arrangera potatis, haricots verts, tonfisk, ägg, tomater, oliver, gurka, paprika och rödlök.
  8. Häll över dressingen och toppa med färsk basilika om du vill.
  9. Servera salladen direkt, gärna med en god baguette eller ett glas rosévin för en fulländad måltid.

Vinliv tipsar!

Stoneleigh Pinot Noir Rosé, 2024

Svalodlad rosé på superdruvan Pinot Noir från Nya Zeeland.

Fruktdriven rosé med inslag av röda, unga bär som jordgubbar, vildhallon, frusta smultron, granatäpple, örter och en släng av blodapelsin. Fräscht och friskt.

Passar perfekt till tonfisk, Ceasar sallad eller en ugnsbakad kyckling med citron.

Nr 5612  • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.