Annonssamarbete – Kiviks Musteri

Äntligen senhöstens skörd och farmors… 

Trots att sommaren är fantastisk på många sätt med sin värme, grönska och alla ljuvliga frukter och bär som växer så innebär ändå senhösten och även vintern också något alldeles speciellt. 

Omgivningen har bytt skepnad med löven som gradvis ändrat färg och att fylla en termos för att ge sig ut i naturen blir än mysigare på något sätt. Vad det gäller sådant som växer och mognar från oktober ända fram till december så finner vi en hel del godsaker som naturen har att bjuda.

Bland dessa finns såklart broccoli, kål, pumpa, lök och alla möjliga rotfrukter som morötter, palsternacka, kålrot. Och inte får vi glömma de fantastiska äpplena!

Äpple, äpple, äpple

I Sverige växer över 200 olika äppelsorter och vårt klimat, tycka vad man tycka vill om det, är en drömplats för frukten att blomstra. Det finns så många möjligheter för vad man kan göra med äpplena. 

Äppelmust, äppelkompott, äppelvåfflor, äppelpaj. Äpple i gryta, äpple i ugn, sallad med äpple eller äpplet direkt från äppelträdet… 

Börja med fallfrukt

Att nämna allt man kan använda äpplena till skulle kräva en lång lista. Men det finns ett recept som är lite överlägset de andra då det kan förtäras på många olika sätt. Äppelmosen! Och inte vilket äpplemos som helst…. 

Om du plockar äpplena själv kan du med fördel börja med fallfrukten och skära bort fula delar istället för att slänga hela frukten.

Farmors äppelmos

Exakt hur många äpplen som behövs är inte så viktig, tänk 10 till 15 stycken. Skär dem i klyftor, ta bort skrutt och eventuellt skal. Värm äpplena i en stor kastrull och häll på 1 dl vatten. Låt puttra på låg värme och rör om. När det börjar likna en fin mos ska du mixa frukten, helst med en passervagga, men en stavmixer går också bra. 

Rör sedan i 3 dl strösocker och låt puttra lite till. Blanda även i 2 tsk natriumbensoat om du önskar längre hållbarhet. Smaka på den varma mosen precis som den är, men även med lite mjölk. Häll upp i resten i rena glasburkar, förvara kallt för hållbarhet och ge bort för att få lite värme.


VINLIV TIPSAR

Österlenglögg, Äpple & Calvados VSOP 

Sommaren är över och höstmörkret smyger sig på, liksom tankarna på att krypa ner under en filt med tofflor och en varm dryck medan regnet smattrar på rutan. Nu lanserar Kiviks Musteri en lokal glögg gjord på skånska äpplen som varsamt plockats för hand, pressats och jästs till vin i Musteriet precis vid odlingarna. För den goda smakens skull är den avrundad med Calvados VSOP från Normandie – en modern glögg med anor, perfekt för smakfull njutning under den kyliga delen av året.

NR: 5770002, VOL: 500 ml, ALK: 14.5 %, PRIS: 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.