Räkdumplings med het dippsås

Dumplings är den perfekta maträtten. De små munsbitarna går att fylla med i stort sett vad som helst. I det här klassiska receptet hittar du kål, räkor, ingefära och morot. Doppa i den salta dippsåsen som smakar het chili, sesamolja och soja. 

Tips! Det kan vara lite knepigt att få till formen till dumplings om det är första gången du lagar det, men ett tips är att köpa en liten form i en asiatisk livsmedelsbutik. Annars tar du ett runt kakmått och stansar ut degen. Fyll med det goda innehållet, vik till en halvmåne och förslut genom att vika små veck. Ett annat tips är att blöta händerna innan för att inte degen ska fastna. 

Ingredienser (cirka 25 dumplings)

Dumplings 

  • 500 g vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 300 ml varmt vatten
  • 200 g vitkål
  • 300 g salladslök, hackad
  • 4 tsk ingefära, finhackad
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk soja 
  • 90 g morot, hackad
  • 225 gram räkor, rensade och hackade

Dippsås

  • 50 ml soja
  • 50 ml risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • ½ röd chili, hackad 
  • 1 cm ingefära
  • Sesamfrön 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl,1 tesked salt och det varma vattnet i en stor bunke. Rör om tills ingredienserna är ordentligt blandade och det blir till en deg. 

2. Mjöla ett bord och knåda degen ordentligt. 

3. Rulla ut degen på det mjölade bordet och dela upp i fyra lika stora delar. 

4. Ta en bit deg och rulla ut till en lång stubbe. Dela upp den i 8 delar. Gör likadant med de resterande tre degarna. 

5. När du är färdig så rulla ut degbitarna en och en. Stansa ut cirklar med ett glas eller kakmått. 

6. Blanda vitkål, ingefära, salladslök, vitlök, soja och sesamolja i en stor skål. Rör om tills ingredienserna är blandade ordentligt. Lägg i räkorna i skålen och blanda. 

7. Ta en rågad matsked fyllning till varje dumpling. Lägg fyllningen i mitten av degcirkeln. Blöt fingertopparna och nyp ihop, gör gärna sidorna veckade. Det är extra snyggt med vecken och dessutom går inte dumplingen sönder när du steker den och ångar den. 

8. Häll i olja i en stor stekpanna och lägg i några dumplings. Stek på medelvärme och när de börjar få färg är det dags att ånga dem. Häll i lite vatten och sätt på ett lock. Ånga strax under fem minuter. När vattnet är borta är de klara. 

9, Medan dina  dumplings ångar är det dags att göra dippsåsen. Blanda soja, risvinäger, sesamolja, hackad röd chili och ingefära. Lägg gärna på lite sesamfrön på såsen för extra smak. Servera dippsåsen med dumplingsen direkt när de är färdiga. 

10. Och till detta ett glas vitt, kallt vin på Riesling.


Vinliv tipsar!

Kloster Eberbach Riesling Spätlese

Vitt smakrikt vin på Tyskland och hela världens favoritdruva Riesling, ett vin dessutom från Rheigau, tokhyllat vindistrikt för skoningslöst bra viner.

Fruktsött, skarpt syrligt vitt vin med massor av citrus, gröna äpplen, honung, mineraliska toner, klassiskt ursprungspräglad med komplexitet, tropiskt sötaktig och lång eftersmak.

Spännande vitt vin som kan kombineras med allt från Asieninspirerat till klassiskt heta rätter. Testa en pulled pork i pitabröd med syrlig vitlöksröra och några droppar citron.

Nr. 6257 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.