Fransk löksoppa, bara namnet får en att associera till rutiga dukar, baguette och ett glas vin på bordet. Och precis så är det. Men glöm inte att soppan är hur god som helst. Kanske för att den är så vinvänlig…
Ingredienser 4 personer:
- 4 stora gula lökar
- 3 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 tsk socker
- 1 liter kött- eller grönsaksbuljong
- 1 dl torrt vitt vin (valfritt)
- 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk timjan (torkad eller färsk)
- Salt och peppar efter smak
- 4 skivor baguette eller annat bröd
- 2-3 dl riven ost (t.ex. Gruyère eller Emmental)
Gör så här:
- Skala och skiva lökarna tunt.
- Hetta upp smöret och olivoljan i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt löken och socker, och fräs i cirka 15-20 minuter tills löken är mjuk och gyllenbrun. Rör om ofta för att undvika att den bränns.
- Lägg i vitlöken och timjan, och fräs ytterligare en minut.
- Tillsätt vinet (om du använder det) och koka i ett par minuter för att låta alkoholen avdunsta.
- Häll i buljongen, krydda med salt och peppar, och låt soppan sjuda i ca 20-30 minuter.
- Under tiden, förbered brödskivorna genom att rosta dem lätt. Strö riven ost över brödet.
Ett kul tips!
- När soppan är klar, häll upp den i skålar. Toppa med de rostade brödskivorna med ost och sätt in skålarna under grillen i ugnen i några minuter tills osten smälter och bubblar.
- Servera à la minute, gärna med lite extra timjan som dekoration.
- Och ett glas vin.
Vinliv tipsar!

Mr No Sulfite Beaujolais Villages, 2022
Alltså kul naturvin, ett måste för alla som (fortfarande) tvekar.
Mycket doft och smak, inslag av torkade frukter, stall, mogna plommon, friskt i balanserad stil, mjuka tanniner och lång eftersmak. Både smakrikt och elegant.
Perfekt till en mycket vinvänlig soppa.
Nr 82511 • 159 kr