Publicerat 20/5 - 2020

Fem blixtsnabba tapas till bubbelvin

Du har några flaskor av ett riktigt gott bubbel. Och plötsligt ska det komma över lite folk. Hjälp, du måste ju bjuda på nåt till! Så vad göra? Jo, några enkla tapas som går supersnabbt att fixa.

Så kan det vara ibland. Du får oväntat besök. Ska bjuda på lite skönt bubbelvin, men inser ganska snabbt att du måste ha något till.

För vin, oavsett vad det är vi har i glaset, smakar alltid bättre med lite mat. Så vad göra? Jo, dra iväg till affären och köpa lite ingredienser och så blixtsnabbt slå ihop fem härliga tapas.

Jo, det funkar. Vinliv har receptet. Tar omkring 20 minuter + inhandling.


1 Dillchips med skagenröra på
Fortare än så här går det inte. Ser dessutom mycket aptitligt ut. Köp liten skagenröra i lösvikt och en påse bra dillchips. Toppa några chips med röran precis innan servering.

2 Tunna skivor av surdegsbaguette med skinka
Skär upp lite snett så brödskivorna blir aningen större, värm de snabbt i ugn, droppa lite olivolja på brödet och lägg på två tunna skivor av spansk lufttorkad skinka.

3 Lyxoliver
Köp de finaste oliverna, lägg upp i en fin skål, släng i lite färsk kapris i skålen. Det inte bara ser bättre ut, det smakar också bättre.

4 Chorizo med paprika
Hacka en röd paprika i småbitar, släng ner i en stekpanna rikligt med olivolja, stek på låg värme i ca tio minuter. Höj sedan värmen strax innan servering, släng ner chorizon, rör om i två minuter. Häll bort olivoljan. Häll över i djup skål.

5 Sardiner på persiljeröra och bröd
Köp några burkar sardiner, rör ihop fryst hackad persilja, olivolja och lite vitlök, bred över på rostad skiva på surdeg, lägg en sardin på varje brödskiva, toppa med några droppar citron.

Vinliv tipsar!

Barone Montalto

”Spännande bubbelvin från Sicilien i Italien på druvan Pinot Grigio, mer kanske känd som Pinot Gris.

Ett överraskande friskt vin med inslag av både nötter, bröd, rabarber, päron, äpple och fläder med massor av skön fruktig karaktär och förtjänstfullt lättdrucket.

Det här vinet dricker jag gärna innan maten eller till enklare snittar på skaldjur, lite prosciutto och till lite italiensk hårdost.”

Johan Franco Cereceda

Nr 77996 • 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.