En doft av medelhavet – bjud på aubergine med fetaost, couscous och yoghurtsås. Att fylla aubergine är en variant av den populära färsfyllda paprikan, men snäppet vassare och matigare.
Tips! Vill du att rätten ska bli mer matig, servera rätten med köttfärs eller vegofärs kryddat med spiskummin och paprikapulver.
Ingredienser (4 portioner)
Auberginer
- 2 stora auberginer eller 3 små
- 1 gul lök
- 4 portioner couscous
- 2 vitlöksklyftor
- 2 paket fetaost
- 1 dl körsbärstomater
- Bladpersilja
- Salt och peppar eftersmak
- Olivolja
Yoghurtsås
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 dl tahini
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 2 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen och ställ undan. Är såsen för tjock, späd den med lite vatten.
3. Dela auberginerna på längden och gröp ut innanmätet. Ställ innanmätet åt sidan. Sätt auberginerna på en plåt som är klädd i bakplåtspapper. Salta och häll på lite olivolja.
4. Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan.
5. Ta innanmätet från auberginerna och hacka till mindre bitar. Hacka lök, vitlök och körsbärstomater. Häll lite olja i en stekpanna och sätt på spisen på medelvärme. Stek grönsakerna tills de blir mjuka. När grönsakerna är klara, häll i couscousen och rör om.
6. Fyll de färdiga aubergineskalen med grönsaks- och couscousröran. Servera med yoghurtsåsen och smulad fetaost. Avsluta med att strö lite bladpersilja över auberginen.