Publicerat 28/1 - 2020

Lasagne för alla oss som älskar grönsaker

Vegetarisk lasagne är ju hur gott som helst och lite av ett måste för alla köttälskare att prova på. Åtminstone en gång. Sedan är man fast. Serveras med fördel till ett glas vin. Vinliv tipsar om bästa kombon.

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Skölj och strimla purjolöken, finhacka vitlöken, fräs i rikligt med smör i en gryta. 

Häll ner krossade tomater, buljongtärning, tomatpuré, vin, grädde, salt, peppar och basilika. 

Låt röran koka ihop i några minuter.

Varva grönsaksröran, lasagneplattor och cottage cheese i en smord och ugnssäker form. 

Avsluta med röra högst upp och strö över osten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Toppa med grovhackade basilikablad.

Ingredienser 4 port

4 purjolökar 

2 finhackade vitlöksklyftor

Smör

400 g krossade tomater

½ dl tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

2½ dl grädde

2 tsk salt

2 krm malen vitpeppar

1 krm malen muskotnöt

1 dl hackad färsk basilika

½ dl vitt vin

9 lasagneplattor

500 g cottage cheese

3 dl riven gratängost

Vinliv tipsar!

La Maison

“Smakrikt rött vin från Frankrike i generös 1-litersflaska.

Härligt smakrikt rött vin med inslag av peppar, lite mynta, svarta vinbär och generös mörkfruktig karaktär som björnbär och mogna skogsbär. Lång eftersmak.”

Johan Franco Cereceda

Nr 78823 • 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.