Hemliga, hemliga Aperol spritz…

Aperol Spritz är den friska drinken som passar alla tillfällen, strandhäng i solen liksom ett kallare nyårsfirande. Drinken är utformad för att starta drickandet, inte avsluta det. Men hemligt är det…

Drinken är uppkallad efter ordet aperitif, vilket betyder “att öppna”. Det innebär en aptitretande cocktail som används före maten för att stimulera aptiten och förhöja njutningen. Att dricka en aperitif har varit populärt sedan 1800-talet och är det än idag. 

Aperitif är även ett ord för en lätt, beroendeframkallande drink och den har mellan 15-20 procent alkoholhalt.

Tänk 3-2-1!

För att göra specifikt en Aperol Spritz är det nästan enklast att blanda drinken på känsla. Om du vill följa det ursprungliga receptet kan du tänka 3 – 2 – 1. Tre delar mousserande vin (gärna Prosecco), två delar Aperol och en del sodavatten. Och så får du inte glömma is och skivad apelsin. 

Fyll glaset med iskuber, häll därefter upp mousserande vin till glasets mitt (1 dl), tillsätt något mindre Aperol och ännu mindre sodavatten. Placera en skiva apelsin och servera! För en alkoholfri variant kan du tillsätta apelsinläsk (gärna med fruktkött) istället för Aperol.

Hemliga Aperol…

Liksom för många andra drycker är receptet på Aperol däremot hemligt. Huvudingredienserna är pomerans, gentianarot, rabarber och kinin – mer vet vi inte… 

Aperol skapades av företaget Fratelli Barbieri (Bröderna Barbieri) i Padua i norra Italien 1919. Två bröder, precis som namnet antyder, ärvde sin fars spritföretag några år tidigare och ville istället för att tillverka sprit göra något lite oväntat vilket resulterade i en aperitif med låg alkoholhalt – Aperol. Senare samma år, i samma stad, lanserades Aperolen på den internationella handelsmässan. 

Världens mest populära

Den är klar och har en orange färg. Smaken är bitter, kryddig och har en viss sötma. För den klassiska smaken bör du blanda drinken med en skvätt bubbelvatten. Ju mer koncentrerad och hård kolsyra desto bättre! 

Aperol Spritz är en av världens mest populära drinkar, men är den drinken för dig?

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.