10 st Mat på pinne- enkla tips till julbordet

En trevlig aperitif och lite plockmat på pinne är det perfekta sättet att välkomna gästerna på. Det är enkelt att både förbereda och variera. Ibland är det dock lätt att fastna i gamla mönster och bjuda på samma gamla pinnmat som man alltid gjort. Här kommer därför några förslag som passar i juletider som dina gäster lär uppskatta. Och ett tips på ett trevligt bubbel att bjuda på till.

Pinnmat kallas de vin- eller cocktailtillbehör som serveras vid gästernas ankomst. De små aptitbitarna sätts på cocktailpinnar eller tandpetare, och ju fler varianter du serverar desto gladare brukar gästerna bli. Själva pinnen gör att det är lätt för gästerna att inte bli kladdiga och det uppskattas ju ofta när det vankas festligheter!

Något för alla

Tänk på att även den här typen av tilltugg ska passa samtliga gäster och att det därmed är viktigt att ha alternativ för såväl glutenallergikern som vegetarianen. Det kan med andra ord vara en god idé att servera minst 5 olika sorters pinnmat på varje tillställning.

 1. En fläskskiva med en torkad frukt inuti, t ex baconlindade dadlar passar smakerna kring jul. (vegetarianer och veganer kan använda så kallad Mock Pork).
 2. En bit kavring med rullad gravad lax och en klick färskost. Skär ut kavringen med en liten pepparkaksform så går det snabbt. Garnera med dillkvist.
 3. En bit kavring med en bit ädelost och en skiva färskt fikon/päron.
 4. Tärningar av en lagrad ost, kompletterad med en physalis.
 5. Tärning av honungsmelon rullad i prosciutto.
 6. Rundel av kavring med potatisskiva och en bit sill doppad i klippt persilja.
 7. Ruta av surdegsvört med senapsvispat smör och en bit skinka
 8. Kokt morot med en kub tofu och en klick s vispat senapssmör (går att ersätta mot veganskt alternativ)
 9. Rostad, inlagd paprika på en bit rå blomkål
 10. Frukt varvat med ost (det du har)

Komplettera gärna med smått i skålar såsom:

 • Kalamataoliver
 • Piementos med flingsalt
 • Skurna bitar av ölkorv eller någon god viltkorv. (Nyförtiden finns också många veganska alternativ till den typiska ölkorven, ta en titt på ”Snack-it”.
 • Ställ ut småglas med fler ”pinnar” så gästerna kan plocka fritt.

Vinliv tipsar!

Champagne Alain Bailly Cuvée Petronille

En Champagne av allra högsta klass – under 300 kr. Krämig, brödig och elegant, perfekt som den är eller till trevligt plock kring jul och nyår.​ Extra spännande då huvuddruvan i detta spännande vin är trendiga Pinot Meunier.

Beställ vinter från VINOTEKET 199kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

  Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.