Stekt gås – godaste receptet till Mårtensafton

Mårten gås är en måltid som traditionellt serveras till Mårtensafton, alltså den 10 november. Så passa på att njut av vårt fantastiska recept, oavsett om du firar högtiden eller inte. Men glöm inte vinet, ett rött på…

Överraska med en riktigt god stekt gås. Och ett glas Pinot Noir på det. En gudomlig kombination.

Ingredienser:

  • 1 gås 
  • 1 citron
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 äpplen i klyftor
  • 25 katrinplommon, urkärnade
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 msk vetemjöl


Serveras med:

  • Äppelmos
  • Stekt potatis
  • Rödkål

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rensa gåsen. Skölj och torka noggrant. Gnid gåsen med citron, både på ut- och insidan. Salta och peppra. 
  • Fyll gåsen med äpplen och katrinplommon. Sy ihop med bomullsgarn. Bond ihop med bomullsgarn. Lägg gåsen i en ugnsform och placera den långt ned i ugnen. Räkna med knappa halvtimmen per kilo fågel.
  • Häll gärna lite kallt vatten mot slutet över gåsen för knaprig yta. 
  • Kolla att gåsen är genomstekt med steknål i lårleden. När den utsipprande vätskan är färglös är gåsen färdigstekt. Lägg på ett fat och låt vila.
  • Häll resten av stekskyn i en kastrull. Koka upp och red med mjöl och några matskedar kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • När gåsen svalnat, klipp bort bomullsgarnet och skär köttet i skivor. Lägg på fat och garnera med kokta äppelklyftor och katrinplommon.
  • Servera tillsammans med klassiska tillbehör som äppelmos, rödkål och stekt potatis. Och ett glas svalt rött på Pinot Noir i stora glas.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.