Så lagar du rödbetssoppan borsjtj

Billig och enkel husmanskost från öst – det här är rödbetssoppan borsjtj. Borsjtj går både att laga vegetariskt och med kött. Just det här receptet är vegetariskt, men testa att tillaga den med exempelvis högrev om du vill laga den med kött. Då byter du ut grönsaksbuljongen mot köttbuljong. 

Det finns massor av olika recept på borsjtj. Det här receptet innehåller rotfrukter och kål, men det går att tillaga soppan med endast rödbetor. 

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g rödbetor
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 2 buljongtärningar, grönsaksbuljong
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 morötter
  • 150 g vitkål
  • 175 g potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 l vatten
  • Matolja
  • Salt
  • Smetana till servering 

Gör så här:

1. Skala och hacka lök, vitlök och morötter i bitar.

2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i lök, morötter och kryddor.

3. Skala och hacka potatis, rödbetor och morot till små tärningar. Strimla kålen ganska tunt. 

4. Stek rotfrukter och kål i olivolja en stor kastrull på medelvärme.Slå på buljongen och låt rotfrukterna koka i cirka 20–30 minuter tills de är mjuka. 

5. Smaka av och salta och peppra efter smak. Servera soppan med smetana och lite bröd. 

6. Servera gärna till ett glas mörk lager. 


Vinliv tipsar!

Negra Modelo

Mellanmörkt öl från Mexiko som är närmast perfekt till borsjtj med sin fylliga karaktär med inslag av både knäck, kryddor, liten sötma och ett vörtigt anslag med viss efterbeska.

Johan Franco Cereceda

nr 1628 • 17:90 kr

Nästa artikel
Boktips till matälskaren
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.