Publicerat 24/9 - 2021

Middag på femton minuter – Gnocchi med tomat, parmesan och basilika

Ett enkelt, gott recept med gnocchi, tomat, parmesan och basilika som inte tar längre tid än femton minuter. Lägg gärna till lite knaperstekt pancetta eller bacon om du är sugen på en variant med kött. 

Gnocchi är pasta som görs på vetemjöl och potatis. Det viktiga när man tillagar gnocchi är att göra den al dente – den ska ha ett riktigt gott tuggmotstånd. Gnocchi passar extra bra med tomat, basilika och parmesan – precis som i det här receptet.

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g körsbärstomater, halverade
  • 500 g färsk gnocchi
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 1 dl basilika, strimlad
  • 1 dl parmesan, finriven
  • Olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform och lägg i körsbärstomaterna och häll över olivolja. Salta och peppra och rör om. Rosta i cirka 10 minuter. 

2. Koka gnocchin i en stor kastrull med saltat vatten enligt instruktionen på förpackningen samtidigt som tomaterna rostas. Häll av vattnet. 

3. Smält smöret i en stor stekpanna, gärna gjutjärn. Lägg i den gula löken och vitlöken, salta och peppra. Stek tills löken är mjuk.  

4. Lägg i gnocchin i stekpannan och stek i ytterligare 3 minuter. Lägg i de rostade tomaterna, basilikan och parmesanen i stekpannan. 

5. Servera den färdiga gnocchin i djupa tallrikar. Och ett stort glas rött vin. Aningen svalt.


Vinliv tipsar!

Campos de Luz

Rött vin från distriktet norra Spanien på kultdruvan Garnacha som gjort en imponerande resa, från bulk till kult. Och fortfarande fantastiskt prisvärt.

Här hittar vi rödbäriga toner med fin balans, inslag av torkade örter, liten solvarm karaktär med bra fräschör i lättdrucken stil och perfekt till lite enklare vardagsmat.

Det här balanserade vinet dricker jag mycket gärna till svensk husmanskost och allra helst till en Wallenbergare med klassiska tillbehör.

Nr. 53166 • 69 kr