Ett enkelt, gott recept med gnocchi, tomat, parmesan och basilika som inte tar längre tid än femton minuter. Lägg gärna till lite knaperstekt pancetta eller bacon om du är sugen på en variant med kött.
Gnocchi är pasta som görs på vetemjöl och potatis. Det viktiga när man tillagar gnocchi är att göra den al dente – den ska ha ett riktigt gott tuggmotstånd. Gnocchi passar extra bra med tomat, basilika och parmesan – precis som i det här receptet.
Ingredienser (4 portioner)
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 800 g körsbärstomater, halverade
- 500 g färsk gnocchi
- 1 gul lök
- 50 g smör
- 1 dl basilika, strimlad
- 1 dl parmesan, finriven
- Olivolja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsform och lägg i körsbärstomaterna och häll över olivolja. Salta och peppra och rör om. Rosta i cirka 10 minuter.
2. Koka gnocchin i en stor kastrull med saltat vatten enligt instruktionen på förpackningen samtidigt som tomaterna rostas. Häll av vattnet.
3. Smält smöret i en stor stekpanna, gärna gjutjärn. Lägg i den gula löken och vitlöken, salta och peppra. Stek tills löken är mjuk.
4. Lägg i gnocchin i stekpannan och stek i ytterligare 3 minuter. Lägg i de rostade tomaterna, basilikan och parmesanen i stekpannan.
5. Servera den färdiga gnocchin i djupa tallrikar. Och ett stort glas rött vin. Aningen svalt.
Vinliv tipsar!
Enzo Bartoli Solo Enzo
Superexempel på hur bra ett vin under etiketten DOC Piemonte Rosso verkligen kan vara. Här hittar vi härlig frukt, liten örtig ton, fin balans mellan mjuka tanniner och rejäl fräschör, lättare stil och med en stor portion drickvänlighet.
Perfekt till italiensk antipasti, en pizza eller pasta med tomatsås eller till grillad fisk.