Lättlagad och näringsrik. För en extra proteinboost kan du lägga till en burk kikärtor eller andra bönor. Justera kryddningen efter din smak – om du vill ha en hetare gryta kan du tillsätta chili eller cayennepeppar.
Ingredienser 4 personer
- 2 dl torkade röda linser (kan ersättas med gröna eller bruna linser)
- 1 stor lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 morötter, skalade och tärnade
- 1 röd paprika, hackad
- 1 zucchini, tärnad (valfritt)
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 5 dl grönsaksbuljong (eller vatten + buljongtärning)
- 1 tesked curry
- 1 tesked spiskummin
- 1 tesked paprikapulver (kan vara rökig eller söt)
- 1 tesked torkad ingefära eller en bit färsk ingefära (valfritt)
- 1 msk olivolja eller annan matolja
- Salt och peppar efter smak
- Färsk koriander eller persilja för garnering (valfritt)
Till servering:
- Kokt ris eller bröd (t.ex. naan eller baguette)
- En klick naturell yoghurt (valfritt)
Gör så här
- Skölj linserna noggrant i kallt vatten. Om du använder gröna eller bruna linser, koka dem enligt anvisningarna på förpackningen. Röda linser brukar koka snabbare, cirka 15-20 minuter, och blir mjuka när de är klara.
- Hetta upp olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt hackad lök och pressad vitlök och fräs i 3-4 minuter tills de är mjuka och doftande.
- Lägg i morötterna, paprika och zucchini (om du använder det) och fräs ytterligare 3-4 minuter tills grönsakerna mjuknar något.
- Rör i curry, spiskummin, paprikapulver och eventuellt ingefära. Låt kryddorna fräsa med i en minut så att de frigör sin smak.
- Tillsätt de krossade tomaterna och grönsaksbuljongen. Rör om och låt grytan koka upp.
- När grytan kokat upp, tillsätt de sköljda linserna. Sänk värmen och låt grytan sjuda på låg värme i 20-30 minuter (beroende på linsens typ) tills linserna är mjuka och grytan har tjocknat. Rör om då och då och tillsätt mer vatten eller buljong om grytan blir för tjock.
- När linserna är klara, smaka av grytan med salt och peppar. Om du vill ha en extra fräsch smak kan du pressa i lite citronjuice eller tillsätta färsk koriander eller persilja.
- Servera den enkla linsgrytan varm tillsammans med ris, bröd eller en klick yoghurt.
Vinliv tipsar!

Le Ville di Antanè Valpolicella Ripasso Superiore, 2022
Rött från Veneto med härlig ursprungskänsla.
Vinet har en markerat fruktig karaktär med inslag av körsbär, jordgubbar, torkad frukt och piptobak i avslut.
Perfekt till en lika enkel som mustig gryta på linser och örter.
Nr 71663 • 129 kr