Publicerat 23/10 - 2019

Höstens bästa Coq au vin till mustigt rött vin

En fantastisk höstgryta som gjord för ett mustigt rött vin med härligt fruktiga toner. Lätt att tillaga, på mindre än en timme dessutom.

Får vi lov att presentera Coq au vin på kyckling med vitlök, svamp och knaperstekt sidfläsk? Och till det ett fantastiskt prisvärt rött vin från klassiska Châteauneuf-du-Pape. Smaklig!


Coq au Vin på kyckling

Ingredienser för fyra personer

  • 600g kycklingfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g sidfläsk
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 3 medelstora morötter
  • 200 g shiitakesvamp
  • 1msk olivolja
  • Smör till stekning
  • Halv flaska enkelt rödvin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  • Skär kycklingfiléerna i stora bitar. Salta och peppra.
  • Skär sidfläsket i skivor.
  • Skala rödlöken, skär den i större bitar.
  • Strimla purjolöken.
  • Skala och skär morötterna i slantar om ca 1 cm.
  • Bryn kycklingen i smör, olivolja och pressad vitlök. Lägg ner morötterna, låt fräsa ytterligare några minuter.
  • Häll i svampen strax innan kycklingen känns klar.
  • Häll sedan över allt i en tjockbottnad gryta.
  • Häll på rödvin och vatten. Häll i soja och paprikapulver, lägg ner lagerblad och timjan. Låt sjuda i några minuter under lock.
  • Stek under tiden sidfläsk, både rödlök och purjolök samt svamp. Lägg ner allt i grytan och låt sjuda i ytterligare några minuter.
  • Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp. Låt sjuda i några minuter. Kolla en extra gång att kycklingen är genomkokt.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med potatismos eller ris. Garnera med persilja.



Vinliv tipsar!

Bonpas Châteauneuf-du-Pape

”Rött vin på druvorna Grenache, Mourvèdre och Syrah som ger ett smakrikt vin med inslag av både mogna röda bär, tobak, vanilj och lång eftersmak. Vinet passar perfekt till en mustig köttgryta, gärna med örtiga toner, svamp och vitlök. Slå gärna över vinet i en karaff en timme innan servering”.
Johan Franco Cereceda, chefredaktör, Vinliv

Nr 75177 289 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.