En fantastisk höstgryta som gjord för ett mustigt rött vin med härligt fruktiga toner. Lätt att tillaga, på mindre än en timme dessutom.
Får vi lov att presentera Coq au vin på kyckling med vitlök, svamp och knaperstekt sidfläsk? Och till det ett fantastiskt prisvärt rött vin från klassiska Châteauneuf-du-Pape. Smaklig!
Coq au Vin på kyckling
Ingredienser för fyra personer
- 600g kycklingfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 100 g sidfläsk
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 purjolök
- 3 medelstora morötter
- 200 g shiitakesvamp
- 1msk olivolja
- Smör till stekning
- Halv flaska enkelt rödvin
- 1 dl vatten
- 1 msk soja
- 3 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk maizena
Tillagning
- Skär kycklingfiléerna i stora bitar. Salta och peppra.
- Skär sidfläsket i skivor.
- Skala rödlöken, skär den i större bitar.
- Strimla purjolöken.
- Skala och skär morötterna i slantar om ca 1 cm.
- Bryn kycklingen i smör, olivolja och pressad vitlök. Lägg ner morötterna, låt fräsa ytterligare några minuter.
- Häll i svampen strax innan kycklingen känns klar.
- Häll sedan över allt i en tjockbottnad gryta.
- Häll på rödvin och vatten. Häll i soja och paprikapulver, lägg ner lagerblad och timjan. Låt sjuda i några minuter under lock.
- Stek under tiden sidfläsk, både rödlök och purjolök samt svamp. Lägg ner allt i grytan och låt sjuda i ytterligare några minuter.
- Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp. Låt sjuda i några minuter. Kolla en extra gång att kycklingen är genomkokt.
Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med potatismos eller ris. Garnera med persilja.
Vinliv tipsar!
Grande Réserve Bellevue Merlot
Rött höstvin på härlig 1-literflaska från världens bästa vinland – Frankrike.
Fin balans med markerad fruktig karaktär, inslag av svarta vinbär, lite höstlöv, skog, mörk frukt med fin fräschör och en lite fruktsöt ton i avslut.
Det här vinet dricker jag till en mustigare höstgryta eller till en riktigt lyxig hemmagjord cheeseburgare.
Johan Franco Cereceda
Nr. 52620 – 79 kr