Kanske den mest klassiska av alla italienska rätter. Kommer ursprungligen från Milano men äts idag över hela världen. Glöm inte att servera ett riktigt gott vin till.
Gör så här
Panera kalvbenen i mjölet. Skaka av eventuellt överskottsmjöl.
Bryn kalvbenen i en gjutjärnsgryta, värm smör och olivolja över medelhög värme. Bryn tills de är gyllenbruna. Ta sedan bort benen från pannan och ställ åt sidan.
Stek grönsakerna i samma gryta, tillsätt lök, vitlök, morötter, selleri, timjan och rosmarin. Stek tills de är mjuka och löken är genomskinlig.
Häll i vita vinet och låt det sjuda i några minuter tills det reduceras.
Återvänd de brynta kalvbenen till grytan och tillsätt nötköttbuljong och krossade tomater. Rör om försiktigt för att blanda ingredienserna.
Sänk värmen till låg och täck grytan. Låt allt stå och sjuda tills köttet är otroligt mört, ca 2 timmar. Rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ossobucon med ris eller polenta. Strö över färsk persilja och rivet citronskal för extra smak och färg. Och ett glas vin.
Ingredienser 4 personer
4 kalvben med märg
1/2 dl mjöl
3 msk olivolja
3 msk smör
1 lök, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
3 morötter, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk färsk timjan, hackad
2 tsk färsk rosmarin, hackad
2 dl torrt vitt vin
2 dl nötköttbuljong
1 burk krossade tomater
Salt och svartpeppar efter smak
1 dl färsk persilja, hackad
½ dl rivet citronskal
Vinliv tipsar!

Stranger Zins Old Vines
Mustigt rött vin från Italien i absolut drickvänlig stil. Vinet är fruktdrivet med inslag av björnbär, mjuk garvsyra, blåbär, liten örtig karaktär, fin balans med lång eftersmak i charmigt fruktsöt stil.
Nr 74367 · 199 kr