Bästa receptet på viltgryta

Nu är det högsäsong för vilt. Även om du inte själv jagar, går det att hitta massor av viltkött i en välsorterad matbutik. Och vad är godare om inte en höstgryta på vilt?

Ingredienser för 4 personer

  • 800 g grytbitar av älgkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 dl rödvin (samma du sedan serverar)
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vilt- och kantarellfond
  • 1 tsk torkad kryddtimjan
  • 2 tsk soja
  • 10 enbär
  • Smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • Salt, vitpeppar, socker eller gelé efter behag

Tillagning

  • Skala och grovhacka löken.
  • Skär köttet i tärningar.
  • Bryn köttet och löken i en tjockbottnad gryta med rikligt med smör.
  • Blanda vin, grädde, fond, enbär, timjan och soja i en kastrull på låg värme. Häll över i grytan.
  • Låt grytan koka under lock i ca 2 timmar.
  • (Smaka av under tiden så att köttet blir mört men inte torrt.)
  • Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka i ytterligare någon minut.
  • Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.

Serveringsförslag
Servera med potatismos med några droppar tryffelolja i och smörstekt Karljohansvamp.