Publicerat 6/10 - 2020

Bästa receptet på viltgryta

Även om det inte är högsäsong för vilt. Även om du inte själv jagar, går det att hitta massor av viltkött i en välsorterad matbutik. Och vad är godare om inte en gryta på vilt?

Ingredienser för 4 personer

  • 800 g grytbitar av älgkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 dl rödvin (samma du sedan serverar)
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vilt- och kantarellfond
  • 1 tsk torkad kryddtimjan
  • 2 tsk soja
  • 10 enbär
  • Smör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • Salt, vitpeppar, socker eller gelé efter behag

Gör så här

  • Skala och grovhacka löken.
  • Skär köttet i tärningar.
  • Bryn köttet och löken i en tjockbottnad gryta med rikligt med smör.
  • Blanda vin, grädde, fond, enbär, timjan och soja i en kastrull på låg värme. Häll över i grytan.
  • Låt grytan koka under lock i ca 2 timmar.
  • (Smaka av under tiden så att köttet blir mört men inte torrt.)
  • Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka i ytterligare någon minut.
  • Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.

Serveringsförslag
Servera med potatismos med några droppar tryffelolja i och smörstekt Karljohansvamp. Och att stort glas rött.


Vinliv tipsar!

Montico The Italian Zinfandel

Endruvsvin på den blå druvsorten Zinfandel som biland kallas Tribidrag som ibland kallas Primitivo, från Apulien i södra Italien.

Smakrikt rött vin med markerad fruktsötma, mustigt, drickvänligt med inslag av björnbär, mogna skogsbär, moreller, plommon, örtiga toner och lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag till en mustig gryta, gärna på vilt som fångare upp den söta, vilda smaken och som matchar maten med vinets smakintensitet.

Johan Franco Cereceda

Nr 79075 : 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.