Högsäsong för vilt. Även om du inte själv jagar, går det att hitta massor av viltkött i en välsorterad matbutik. Och vad är godare om inte en gryta på vilt?
Ingredienser för 4 personer
- 800 g grytbitar av älgkött
- 2 medelstora gula lökar
- 2 dl rödvin (samma du sedan serverar)
- 2 dl grädde
- 5 msk vilt- och kantarellfond
- 1 tsk torkad kryddtimjan
- 2 tsk soja
- 10 enbär
- Smör
- 2 tsk majsstärkelse
- Salt, vitpeppar, socker eller gelé efter behag
Gör så här
- Skala och grovhacka löken.
- Skär köttet i tärningar.
- Bryn köttet och löken i en tjockbottnad gryta med rikligt med smör.
- Blanda vin, grädde, fond, enbär, timjan och soja i en kastrull på låg värme. Häll över i grytan.
- Låt grytan koka under lock i ca 2 timmar.
- (Smaka av under tiden så att köttet blir mört men inte torrt.)
- Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka i ytterligare någon minut.
- Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé.
Serveringsförslag
Servera med potatismos med några droppar tryffelolja i och smörstekt Karljohansvamp. Och att stort glas rött.
Vinliv tipsar!
Zin Zap Barista Rosso Prima Selezione, 2022
Superspännande vin på druvan Primitivo från södra Italien i en helt egen stil. Nu snackar vi härliga smaker som kaffe, choklad, körsbär, bra fräschör, inslag av vanilj, mörka bär och en tydlig eftersmak av cappucino och vanilj.
Perfekt som det är eller till en riktigt härlig burgare med nötiga inslag.