Publicerat 26/3 - 2020

Klassisk lammstek med potatis- och lökblandning

Påsken 2020 spenderar vi mer tid än någonsin i köket – av förklarliga skäl. Varför då inte passa på att göra en riktigt god lammstek med en härlig potatis- och lökblandning? Vinliv delar med sig av en riktigt vinvänlig klassiker. Och tipsar om ett härligt rött vin till. Smaklig! Och glad påsk!

Lammstek med potatis- och lökblandning

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken. 

Finhacka lagerbladen och blanda med örterna.

Lägg lök, potatis och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. 

Blanda runt tillsammans med hälften av örtblandningen. Spara den andra hälften till lammsteken.

Blanda olja och honung med resten av örtblandningen.  Gnid in lammsteken med denna. 

Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och placera lammsteken i mitten. Krydda försiktigt med salt och peppar. 

Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av steken.

Rör ihop vin, soja och kalvfond. Häll blandningen i långpannan.

Sänk värmen i ugnen till 175°C. Sätt in steken i ugnen. Tillaga i ca en timme. Ös ett par gånger under tillagningen.

Klart: När innertemperaturen är 65–70°C. 

Ta ut och låt köttet vila 10 minuter i smörpapper.

Skär steken i skivor och servera med potatis- och lökblandningen och ett härligt glas rött vin.

Ingredienser lammstek 

4 msk olivolja

3 msk honung, flytande

1 lammstek (à ca 1 kg)

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser potatis- och lökblandning

3 rödlökar

5 potatisar, medelstora

6 vitlöksklyftor

1 msk smör

2 msk rosmarin

2 msk timjan, finhackad

2 lagerblad, torkade

4 msk olivolja

2 krm salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser fond

3 dl vitt vin

1 msk kalvfond

1 msk soja

Vinliv tipsar!

Le Terroir

“Ett veganvänligt rött vin på hållbar box från Frankrike med mycket högt prisvärde.

Mjukt rödbärigt vin med mycket fin balans, liten mineral ton, inslag av hallon och lite choklad, pigg friskhet med medellång eftersmak som domineras av röda frukter i mjuk stil.

Johan Franco Cereceda

Nr 77763199 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.