Klassisk lammstek med potatis- och lökblandning – med bästa rödvinet

2021 spenderar vi mer tid än någonsin i köket – av förklarliga skäl. Varför då inte passa på att göra en riktigt god lammstek med en härlig potatis- och lökblandning? Vinliv delar med sig av en riktigt vinvänlig klassiker. Och tipsar om ett härligt rött vin till signerat Sveriges deckardrottning Camilla Läckberg. Smaklig!

Lammstek med potatis- och lökblandning

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken. 

Finhacka lagerbladen och blanda med örterna.

Lägg lök, potatis och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. 

Blanda runt tillsammans med hälften av örtblandningen. Spara den andra hälften till lammsteken.

Blanda olja och honung med resten av örtblandningen.  Gnid in lammsteken med denna. 

Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och placera lammsteken i mitten. Krydda försiktigt med salt och peppar. 

Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av steken.

Rör ihop vin, soja och kalvfond. Häll blandningen i långpannan.

Sänk värmen i ugnen till 175°C. Sätt in steken i ugnen. Tillaga i ca en timme. Ös ett par gånger under tillagningen.

Klart: När innertemperaturen är 65–70°C. 

Ta ut och låt köttet vila 10 minuter i smörpapper.

Skär steken i skivor och servera med potatis- och lökblandningen och ett härligt glas rött vin.

Ingredienser lammstek 

4 msk olivolja

3 msk honung, flytande

1 lammstek (à ca 1 kg)

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser potatis- och lökblandning

3 rödlökar

5 potatisar, medelstora

6 vitlöksklyftor

1 msk smör

2 msk rosmarin

2 msk timjan, finhackad

2 lagerblad, torkade

4 msk olivolja

2 krm salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser fond

3 dl vitt vin

1 msk kalvfond

1 msk soja


Vinliv tipsar!

Dominio Alto Rioja Reserva

Vin från Rioja i Reserva-kategorin, alltså minst ett år på fat och sedan två år på flaska, dessutom från kanonårgången 2016.

Rött från Rioja i klassisk stil med inslag av fat, blåbär, mycket fin balans, inslag av vanilj, även röda bär, körsbär, liten mjuk strävhet och en fint balanserad mognad.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till panchetta som serveras med en kryddig potatisgratäng och en enkel grönsallad eller till en klassisk lammstek med potatis- och lökblandning.

Johan Franco Cereceda

Nr. 52468 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.