Klassisk lammstek med potatis- och lökblandning – med bästa rödvinet

Vi spenderar mer tid än någonsin i köket – av förklarliga skäl. Varför då inte passa på att göra en riktigt god lammstek med en härlig potatis- och lökblandning? Vinliv delar med sig av en riktigt vinvänlig klassiker.

Matcha med:

Barbera d’Alba Le Colline, 2001

Nr 75169 | 149:-

Ypperligt elegant mognad i detta härliga vin från 2001. Här hittar vi inslag som torkad frukt, mjuk strävhet, inslag av choklad, salvia, fat, örter, soja, ceder, elegant och extremt prisvärt med subtil eftersmak. Drick 2025-2030.

Perfekt till färserad kyckling, lamm eller rillad torsk som serveras med smörstekt potatis.

Till VINET

Lammstek med potatis- och lökblandning

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken. 

Finhacka lagerbladen och blanda med örterna.

Lägg lök, potatis och hela vitlöksklyftor i en smord långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. 

Blanda runt tillsammans med hälften av örtblandningen. Spara den andra hälften till lammsteken.

Blanda olja och honung med resten av örtblandningen.  Gnid in lammsteken med denna. 

Skjut grönsakerna åt kanterna på långpannan och placera lammsteken i mitten. Krydda försiktigt med salt och peppar. 

Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av steken.

Rör ihop vin, soja och kalvfond. Häll blandningen i långpannan.

Sänk värmen i ugnen till 175°C. Sätt in steken i ugnen. Tillaga i ca en timme. Ös ett par gånger under tillagningen.

Klart: När innertemperaturen är 65–70°C. 

Ta ut och låt köttet vila 10 minuter i smörpapper.

Skär steken i skivor och servera med potatis- och lökblandningen och ett härligt glas rött vin.

Ingredienser lammstek 

4 msk olivolja

3 msk honung, flytande

1 lammstek (à ca 1 kg)

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser potatis- och lökblandning

3 rödlökar

5 potatisar, medelstora

6 vitlöksklyftor

1 msk smör

2 msk rosmarin

2 msk timjan, finhackad

2 lagerblad, torkade

4 msk olivolja

2 krm salt

2 krm svartpeppar

Ingredienser fond

3 dl vitt vin

1 msk kalvfond

1 msk soja

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.