Rätten som får nobelkommittén att gå i taket

Det handlar om ärtsoppan, denna svenska vidunderlighet och gastronomiskt världsarv. Lika god att förtära, lika enkel att tillaga. Vinliv delar med sig av sitt favoritrecept.

Ärtsoppa 4 personer

Ingredienser:

  • 2 dl torkade gröna ärtor
  • 1 stor lök, finhackad
  • 2 morötter, skalade och skurna i små tärningar
  • 2 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 1 selleristjälk, skuren i små bitar
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 msk olivolja
  • Färsk persilja för garnering

Så här gör du:

Lägg de torkade ärtorna i en skål och täck dem med vatten. Blötlägg dem över natten eller i minst 8 timmar. Dränera och skölj ärtorna innan du använder dem.

Hetta upp olivoljan i en stor gryta över medelvärme. Tillsätt lök, potatis, morötter, selleri och vitlök. Fräs grönsakerna i fem minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.

Lägg de blötlagda ärtorna i grytan och rör om för att kombinera med grönsakerna.

Tillsätt grönsaksbuljongen till grytan och rör om. Krydda med timjan, oregano, salt och svartpeppar. Låt soppan koka upp och sänk sedan värmen till låg till medel. Låt den sjuda i cirka 45-60 minuter, eller tills ärtorna och grönsakerna är mjuka.

Använd sedan en stavmixer för att mixa soppan till önskad konsistens.

Smaka av soppan med salt och peppar.

Häll upp den varma ärtsoppan i skålar och garnera med färsk persilja. Servera med en bit bröd eller knäckebröd. Och ett glas fatigt vitt vin.

Vinliv tipsar!

Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2020

Rejält fatigt, smörigt, brödigt med rostade toner, relativt fylligt men med härlig fräschör, inslag av citrus, gula äpplen och en lång eftersmak.

Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, ananas, vanilj, kryddor och grillad citron.

Nr. 75360 • 241 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.